Депутатите и майките на деца с увреждания постигнаха консенсус по спорните текстове в законопроекта за личната помощ. Това стана на среща в парламента на представители на протестиращите майки, председателите на бюджетната и на социалната комисии Менда Стоянова и Хасан Адемов, и омбудсмана Мая Манолова.

Постигнахме консенсус, всички текстове са изчистени, нямаме повече различия, коментира Менда Стоянова /ГЕРБ/ на брифинг след срещата. Тя посочи, че остава следващата седмица в пленарна зала да гледат законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ.

Утре сутрин парламентарната комисия по труда и социалната политика ще прегласува спорните текстове, около които тази вечер постигнахме съгласие, посочи Хасан Адемов /ДПС/.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че основание за удовлетворение, отдъхване и чувство за победа ще има едва следващата седмица, но днешната среща е била стъпка в тази посока.

Днес бяха преработени четири текста, на които обърнах внимание, посочи тя. Манолова коментира, че самият факт, че текстовете са били преработени, означава, че е имало проблем със закона и той е щял да остави хората без лична помощ след 1 септември. Манолова изрази удовлетворение, че вече няма текст в закона, който да лимитира личната помощ.

Весела Одажиева от "Системата ни убива" коментира, че никога не са искали сумата от 71,5 млн. лева да бъде записана в закона за личната помощ, а да бъде отразена в закона за държавния бюджет по бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Тя отбеляза, че парите вече са прехвърлени и в момента наистина по бюджета на МТСП има 150 млн. лева повече за хората с увреждания в сравнение с тази година. Одажиева обясни, че остава вратичка законът да бъде дофинансиран, ако тези пари не стигат.

Вера Иванова каза, че са получили обещание, че според индивидуалните нужди всяко дете с увреждания ще получи необходимите часове лична помощ, няма да има отказ от кметовете, че няма пари, и няма да има листа на чакащите. Палатката пред парламента ще остане до гласуването, добави тя.