Това показва официалната справка на 44-я парламент, съобщи Нова телевизия. Народните представители са пътували както у нас, така и в чужбина. Над 300 000 лева са парите, получени за дневни разходи и близо 700 000 - за пътни. Освен че пътуват, депутатите и говорят.

Първенци са председателите на правната и бюджетната комисия. Данаил Кирилов се отчита с 572 изказвания, а Менда Стоянова - с 425. И тази година обаче има депутати, които просто присъстват или фигурират в списъците.

Сред тях са Албена Найденова от ВОЛЯ, Делян Пеевски от ДПС, Елена Аксиева от ВОЛЯ и Радослава Чеканска от ГЕРБ. Равносметката показва, че основно думата са взимали депутатите от ГЕРБ и БСП. Сред първенците се нарежда и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова. В другата крайност попадат народни представители от  ГЕРБ, ВОЛЯ и ДПС.

Според данните на парламента Делян Пеевски, например, не е взел думата нито веднъж през изминалата една година.  Сред неговорилите се нарежда и най-новият народен представител - Елена Аксиева. Сяда на депутатската банка с амбицията да защитава правата на жените.

Дори и с опит, артистите и журналистите от 44-я парламент не са били твърде активни, според данните на Народното събрание. Нона Йотова, например, се е изказвала пет пъти.

„Тази фалшива активност няма никакъв смисъл. Според мен народните представители като мен са избрани, защото са капацитети по дадена тема. Аз не мога да бъда капацитет по здравеопазване, това не е моята професия. Музикант съм, аз мога да коментирам култура”, заяви Йотова.

За 12 месеца народните представители са изминали над 1 милион километра само със служебните си автомобили. Патриотът Искрен Веселинов, например, е отчел близо 50 000 километра до избирателния си район в Русе.

„Едва ли мога да измина и 100 метра, без да ме спрат хората. Аз държа на това и нямам чувство за вина, че пътувам непрекъснато”, заяви Веселинов.

Народните избраници могат да се похвалят и с активна дейност извън пределите на страната, основно в Европа. Част от депутатите са пътували до Съединените щати и Русия, а Джевдет Чакъров от ДПС е пътувал по служба чак до Кот д' Ивоар.