"Възраждане" издигна чиста партийна фигура за кандидат-кмет на столицата. Народният представител Деян Николов е кандидатът на партията за столичен градоначалник. Кандидатурата му бе представена на пресконференция в БТА.

"Кандидатът ни е млад, успял, доказал се в своята сфера икономист, човек, с когото сме заедно във "Възраждане" от много години, един от учредителите на софийската организация", каза лидерът на формацията Костадин Костадинов. Николов в момента е и секретар на софийската организация на "Възраждане".

Николов е втората официално представена номинация за местния вот в столицата след тази на Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София".

Николов обеща, че ще организира редовно местни референдуми, защото смята това за най-демократичната форма. "Има много теми, за които трябва да се питат столичани. Управляващите в България не обичат да питат хората", коментира той.

Кандидатът на "Възраждане" лансира намерението си да даде по-голяма свобода на районните кметове, които, по думите му, в момента оглавяват районите, но нямат достатъчно бюджет, за да решават проблемите по места.

Той подчерта, че столицата не расте по площ, съсредоточава всичко в централната част, а инвестициите идват само в източните и южните части на града, поради което изостава развитието на западните и северните райони. Според него оттам идват и проблемите с трафика и презастрояването.

"Имаме един вътрешен дисбаланс по отношение на структурата на София. Едно от важните неща е да започнем да планираме развитието на София, работи се на парче, задоволяват се интересите на различни бизнес лобита", каза Деян Николов, като заключи, че независимо кой е кмет и от коя политическа сила, моделът се запазва един и същ през последните 30 години.

Има много малка група от хора, най-вече свързани с бизнеса, чиито интереси биват удовлетворявани. Ще предложим изцяло нова философия по отношение на това как да се обърне тенденцията в софия - наблюдаваме една сегрегация. Ресурсите се наливат в централната част и в няколко други района, и огромен брой крайни квартали, които са занемарени и изоставени", констатира кандидатът на "Възраждане".

"Едни хора живеят в затворени комплекси, а други живеят в квартали, които наподобяват гета. Кметът не трябва да ходи да мери фугите на плочките, а да контролира процесите в града и да участва в разработването за стратегията и визията на града в следващите не 4, а 14 години. Такъв кмет ще бъда аз", каза Николов.

Програмата на кандидата и неговия екип е разработена по райони и по квартали, с отчитане на спецификата на всеки един и ще бъде представяна поетапно.

Костадин Костадинов пък формулира целта на партията - достигане до балотаж и първо място на вота с най-малко 15 общински съветници в Столичния общински съвет.

Снимка: БТА