"Никой не знае колко са фалшивите ТЕЛК-ове в България. Знаем само официалния брой на хората, придобили право на инвалидни пенсии - над 10% от работоспособното население. Над 300 000 души между 18 и 60 години получават такива пенсии. доктор Калин Поповски, депутат от ВМРО, заместник-председател на Социалната комисия в НС и член на Здравната комисия пред БНР.

Според него големият проблем идва и в детските пенсии, където децата са между 30 и 40 000 души, също през ТЕЛК - комисии.

Там пенсиите са много сериозни - за трета група са 350 лв., за втора група - 450 лв. на месец, а първа група - 930 лв. За реално болните деца никой не коментира. Тук става въпрос, че се промъкват през тези комисии деца, на които родителите, през посредници...", каза депутатът.

В понеделник от Здравното министерство ще оповестят мерките си за борба с фалшивите ТЕЛК-ове. Вчера в Ловеч бе арестувана председателката на ТЕЛК за издаване на фалшиви документи.

Поповски изтъкна, че на посредниците може да се противодейства чрез "мерки от полицията и мерки от прокуратурата". Политикът припомни, че е адресирал темата за фалшивите пенсии от трибуната на Народно събрание преди почти преди две години. Лекарите в ТЕЛК получават възнаграждения от порядъка на 7-800 лв. на месец и "някои от тях се изкушават и поради материални причини", допълни той.

"Ние сме много либерални в този модел законодателство. В Германия, хората в работоспособното население, които получават инвалидни пенсии, не работят, а тези, които работят, не получават инвалидни пенсии".

Според Поповски хората, които имат тежки заболявания трябва да получават по-големи пенсии, а тези с по-леки, да работят на по-леки места.

"Балансът е трудно да бъде постигнат толкова бързо, защото хората са много, а част от тях неправомерно източват този фонд, който не е малък - 1,7 млрд. Ако този фонд реално стига само до тези хора, които наистина имат нужда, те ще бъдат с едни много по-сериозни пенсии и няма хора, които взимат 150-160 или 200 лв. инвалидни да работят каквото и да е, за да се изхранват. Нали разбирате, че те са също на ръба на социалното оцеляване".

Депутатът изтъкна, че в такъв случай бюджетът на НОИ няма да бъде намален, а само ще бъдат увеличени средствата за хората, които наистина се нуждаят от тях.

Идеята ТЕЛК-овете да преминат към НОИ още не е обсъждана в комисиите в НС. Според депутата има резон това да се случи, тъй като контролът ще е по-засилен.