През последните два дни зърнопроизводителите започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания сега, веднага нещо да се случи. Аз с терористи не преговарям. Това заяви премиерът Николай Денков по повод обявения национален протест от земеделски производители, които ще блокират възлови точки в страната в понеделник и вторник. 

Недоволството на фермерите избухна, след като Народното събрание отмени забраната за внос на зърно от Украйна. 

Министър-председателят допълни, че очаква зърнопроизводителите да дойдат на масата за преговори и да говорят по същество. Денков е отправил покана към фермерите за среща днес в 11 часа, но техни представители не са се появили. Премиерът беше категоричен, че връзката се къса от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а после и със самия него.

 

"Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение че държавата дава над 2 млрд. лева, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства", каза още премиерът.

Според него след като политически партии са обявили подкрепата си за протеста на зърнопроизводителите, те радикално са променили подхода си и вече няма дори опит за дискусия.

От Инициативния комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие съобщиха, че протестните действия в страната и столицата ще се започнат от 18 септември. Те ще са с начален час 10 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали.

В комитета влизат 24 организации, като те отправиха пет искания към парламента, президента и Министерския съвет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор. В страницата си във Фейсбук протестиращите публикуваха и карта, на която са отбелязани предстоящите блокади.