Мигрантският натиск е в пъти по-голям в сравнение с миналата година, но в последния месец много по-голям е броят на недопуснатите преминаващи нелегални мигранти, за сметка на задържанията във вътрешността на страната. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Елхово.

Той заедно с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директора на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов присъстваха на тържественото откриване на мемориал на загиналите граничари.

На паметника са поставени имената на двама гранични служители, дали живота си при изпълнение на професионалния си дълг. 32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 година по време на дежурство. На 12 октомври 2001 година загива друг граничар - 28-годишният старши лейтенант Илия Великов. В тяхна памет, по инициатива на Община Елхово и със спомоществователството на различни структури на МВР и на благодетели от страната е изграден мемориалът.

 

По думите на вътрешния министър новото ръководство е постигнало вече това, което си е поставило като цел и резултат, който търси.

".За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за нелегално преминаване, като във вътрешността на страната са задържани едва 40 човека. Има дни, в които бройката на недопуснатите нелегални мигранти варира от 1400 - 1500 на денонощие. Успяхме да намалим и задържанията във вътрешността на страната", посочи Калин Стоянов.

Относно оборудването с техника и оръжие за охрана на държавната граница, министърът заяви, че в момента има "крещяща нужда от високопроходими автомобили и специална техника за охрана на държавната граница". В началото на следващата година се очаква да бъдат доставени 160 високопроходими автомобила, каза още Стоянов.

Около 700 са непопълнените бройки в щата на "Гранична полиция". В момента сме задвижили абсолютно всички процедури да пуснем конкурси и максимално бързо да назначим хора, с които да уплътним границата, подчерта вътрешният министър.

Относно влизането на България в Шенген вътрешният министър коментира, че това е приоритет на правителството. "Имаме подкрепата на абсолютно всички държави-членки. Вътрешнополитически боричкания в две от държавите не бива да превръщат България и Румъния в залог за това, да не бъдат приети в Шенген", каза още Стоянов.