"На никой премиер протестите не са му приятни. Денков е млад премиер. С времето се научаваш, че само с диалог се редашват проблеми. Призовавам и двете страни - и правителството, и зърнопроизводителите да спрат с тежките квалификации и закани", коментира пред журналисти в курорта "Албена" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с протеста на зърнопроизводителите.

По думите му грешката на министър-председателя е в квалификациите. По-рано днес Николай Денков нарече готвещите се за протести фермери - "терористи". 

"Съветът ми е да забравят лошите хвърлени думи, да седнат на масата. Имаме слаб земеделски министър. Правителството е длъжно да помогне на сектора с нови пазари. Този бранш е получил над 30 милиарда лева дотация от ЕС. Когато си получил такива пари от ЕК, не може да говориш, че ще събориш държавата и ще фалираш", допълни Борисов.

Той поясни, че износът за трети страни трябва да бъде увеличен. "Трябва да се помисли за тавани, които да не се надвишават", каза още лидерът на ГЕРБ. 

Бойко Борисов обяви кандидатите за кметове от ГЕРБ във Варна и Добрич. Това са Иван Портних и Красимир Николов. 

Той обаче отказа да каже кой ще номинира партията за столичен кмет. В отговор на журналистически въпрос кога ще го стори, лидерът на ГЕРБ бе лаконичен: "Когато си искам". 

Бойко Борисов благодари на Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Асен Василев и Делян Пеевски за това, че "с цялото законодателство, което подготвяме, приемаме, приехме, вчера Европейската комисия свали мониторинга за корупция за България и Румъния".

"Това отекна много добре в света, това е много добре за България, това е много добре за всички нас", каза още Борисов.

Според него влизането ни в Шенген може да стане само с нулева толерантност по отношение на нелегалната миграция и призова министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да съсредоточи цялото си внимание по границите.