План Б няма, очакваме България да влезе в Шенген през декември. Това заяви премиерът Николай Денков, след като се срещна с председателя на ЕП Роберта Мецола.

"Полагаме всички усилия, за да може през декември да има решение за присъединяване на България към Шенген. Много усилия полагат и членовете на кабинета, и заместник министър-председателят Мария Габриел, и министрите на правосъдието и на вътрешните работи. Много от усилията остават невидими, защото те са дипломатически", коментира българският министър-председател.

Той благодари на Мецола за поканата и за възможността да сподели позицията на България по горещите теми. Денков изказа своите благодарности за подкрепата за членството на държавата ни в Шенген.

"Ние се нуждаем от тази подкрепа, ще продължаваме да работим здраво и да полагаме усилия, защото това е важно за България и е част от нашето развитие като модерна страна с високотехнологична икономика, работещи институции, върховенство на закона. Искаме да бъдем част от развитието в Европа", коментира премиерът.

Той уточни, че България не очаква само да получава, но и иска в най-кратки срокове да подпомогне развитието на ЕС като семейство от държави, които работят заедно за своя успех. 

"България е изпълнила всички условия. На срещата споделих надеждата си, че по време на италианското председателство ще бъде постигната договореност за Шенген", каза от своя страна Мецола и благодари на България за оказаната подкрепа на Украйна,

"На срещата обсъдихме и ситуацията в Близкия изток", посочи още председателят на ЕП.

Виждаме и насърчаваме усилията на българското правителство за изпълнението на изискванията за присъединяване към еврозоната. За мен е ясно, че присъединяването към еврозоната е възможно най-доброто решение за страната и за българите. Благодаря на България за помощта, която оказва на Украйна, допълни Мецола. 

Денков е с вицепремиера Мария Габриел в Страсбург за дебат с евродепутатите на тема "Това е Европа".