Два проблема ни пречат - липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи. Това коментира премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на Софийския икономически форум.

По думите му България трябва да работи за развитие на икономиката си, въпреки че е малка държава.

"Нашата страна е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони. За съжаление това, което виждаме е, че има две основни пречки - съществуващите проблеми с върховенството на закона. Вторият проблем е недостатъчна позиция за интеграция към НАТО и Запада и някои сантименти на източните ни съседи. Тези проблеми трябва да бъдат разглеждани заедно".

Денков отправи критики към служебния кабинет и заради мините в Маришкия басейн.

"Оказа се, че те нищо не са направили. Няма концепция какво да се прави, не са изпратили официално становище. Правим концепция какво да се случи там и скоро се надявам да можем да я представим на ЕК", обясни той.

Денков изрази очакване през следващите години да бъдат надградени традициите на атомната енергетика с два нови реактора в Козлодуй, "които имат огромно значение да стабилизират енергийната система, когато има нужна от такава стабилизация при енергийния преход на България".

Предстои и да бъдат затворени мините и централите в "Марица изток.

„Плановете да променим Старозагорската долина и да я превърнем от долина на въглищата в долина на новите енергийни източници имат своята чувствителност в българското общество, но нямат алтернатива, добави той.

В речта си пред икономическия форум, Денков посочи, че само преди 4 години бизнес лидерите на целия свят се състезаваха в това как да оптимизират процесите си, използвайки организацията на икономиката.

"Европейски и американски компании изнасяха производства в Китай, китайски фирми купуваха европейски и американски компании, всеки се опитваше да оптимизира производството, логистиката, услугите, по начин, който беше предначертан. Тези четири години изглеждат толкова далеч от сегашната перспектива - първо с пандемията, след това с изкуственото повишаване на цените на енергоносителите, началото на войната в Украйна, която показа, че светът не е сигурно място за търговия. Всичко това доведе до пълно преосмисляне на начина, по който трябва да се организира процесът", посочи Денков.

Според него за региони като нашия икономическата криза може да е възможност, от която да се възползват. "Възможността да намерим своето място на картата и на Европа, и на границата между Европейския и Азиатския континент, така че да имаме своето самостоятелно място и тежест, с които да се включим в тези световни процеси", добави той.

Очакваме второ плащане за Плана за въстановяване

Планът е България да получи второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост тази година, съощи още Денков пред журналисти след участието си в Четвъртия Софийски икономически форум. Премиерът добави, че плащането може да бъде поискано до края на месец септември и да бъде получено.

Дивидентът се изчислява, след като се видят всички разходи, които трябва да направят дружествата. Когато се каже, че има определен дивидент, означава, че това са останалите пари, когато всичко друго бъде извадено, коментира Денков по повод казаното от министъра на финансите Асен Василев, че 100 процента от дивидента на държавните дружества ще влязат в бюджета.

Има сериозно разминаване при отчета на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД февруари и два месеца по-късно. Къде са парите от разминаването, е въпрос на проверка, която в момента се извършва, обясни премиерът. БТА припомня, че Асен Василев съобщи, че проверки започват в БЕХ заради намалена печалба.

Очаквам, че крайният вариант на бюджета ще зависи от това какво ще покаже проверката. Ако ги има тези средства, трябва да бъдат използвани. Министърът на финансите трябва да представи бюджета в Народното събрание, крайното решение е на парламента, добави Денков. По думите му проверката в БЕХ ще приключи преди приемането на бюджета в Народното събрание.

Денков отбеляза, че законите, нужни за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, се бавят.

Четвъртият Софийски икономически форум днес събира на едно място политическия и икономическия елит на България и региона на Югоизточна Европа на среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.

За управленските дрязги между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

До дни ще се проведе лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, каза Денков пред журналисти. Според него основните противоречия в момента са свързани с приемането на законите в Народното събрание.

"Ние в Министерския съвет си вършим работата и действаме по всички задачи. Противоречията са свързани с приемането на основните закони в Народното събрание. Така, че усилието да се стабилизира формулата за взимане на решенията е преди всичко в ръцете на парламентарните групи", коментира Денков във връзка с дразгите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и исканото от партията на Борисов коалиционно споразумение.

"Нека да видим когато се сменим и химикалката е в другия министър-председател дали и той ще има възможност да бъде търпелив като мен, за да търсим консенсус. Мария Габриел е подложена на много сериозен натиск от хора в ГЕРБ", посочи министър-председателят

Денков обяви, че до дни предстои лидерска среща, на която се очаква да присъства и той. А по думите му написването на едно коалиционно споразумение ще отнеме месеци работа.

"Ние сменихме около половината министри в следствие на дискусии с тях (ГЕРБ-СДС бел. ред). Вчера гледах снимки от събитие, организирано от един министър, около него имаше само депутати от ГЕРБ. Нека колегите малко да пооберат техния изказ какво е правителството, защото това, което казват просто не е вярно. Затова и толкова време продължава назначаването на зам.-министри. Няма как да подпиша заповед за назначаване на министър, срещу когато има или повдигнати наказателни производства или обвинения. Естествено, че ги спираме тези назначения, но няма да коментирам имена", каза премиерът.

За Скопие: България ще следва френското предложение

Премиерът коментира и писмото, което президентът изпрати преди ден до европейските институции във връзка с преговорите между Скопие и ЕС.

"Писмото поставя проблеми, за които всички се притесняваме - насилието над хората с българско самосъзнание, очевидно е, че има опити да се минимизира значението на някои от документите, като например двустранния договор. Така, че всички трябва да сме внимателни. Ние ще следваме френското предложение.".

Вторият пакет за Украйна е подобен на предходния

По въпросът за втория пакет военна помощ за Украйна, Денков посочи, че той е много подобен на предходния, изпратен от служебното правителство.

"Всякакви упреци към втория пакет е демагогия от страна на тези, които изпратиха първия пакет. Нека да не заблуждаваме обществото. Има ниво на секретност и аз не мога да коментирам съдържанието в детайли, но народните представители могат да се запознаят и да сверят двата пакета", каза още премиерът.

По думите му България е изпуснала определени срокове за компенсация на страната ни от ЕС за предоставяното на Киев оръжие.

"Тези възможности са били най-големите преди 10-15 месеца. Бих казал, че това отразява политиката на служебното правителство - то не се е интересувало как да използва тези възможности. За включването на нашите заводи в производството на снаряди по НАТО-вски стандарти. Не е сигурно какво можем да направим сега с това закъснение", посочи премиерът.