Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" няма да води преговори по персоналния състав на проектокабинета с ГЕРБ-СДС. Това заяви в студиото на "Здравей, България" избраният за кандидат-премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

"Направихме го не заради ГЕРБ. Не приемаме ултиматуми, не приемаме условия", каза Денкво във връзка с представените вчера приоритети и проектосъстав на правителство на ПП - ДБ.

"Опитваме се да свършим това, което би било най-полезно, за да се разплете този пъзел - как да направим работещо правителство. И с откриването на парламента го направихме - нестандартен ход, но проработи", отбеляза посочният за кандидат-премиер.

"Има законодателна програма, има председател (на Народното събрание). Същото се опитахме да направим и тук. Задължение на Борисов е да реши какво ще прави с първия мандат. Ние сваляме картите на масата, казахме какво предлагаме, да решават какво ще правят", коментира Денков по адрес на първата политическа сила ГЕРБ-СДС.

Съставът на проектокабинет, който ПП-ДБ предлагат, не е консултиран с ГЕРБ, каза още Денков.

"Те го получиха като списък, след като беше излязъл по медиите. Ясно искам да кажа, че преговори по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ", категоричен е Денков. Приоритет според него е "да станат по-добре програмите, които трябва да се изпълняват". Преговари ще се водят по това какво трябва да се свърши и за какво би имало подкрепа, допълни бившият министър на образованието.

"Първият мандат се държи от ГЕРБ, вече всички въпроси трябва да са към тях. Имат три избора: да подкрепят този кабинет с втория мандат; да си направят техен кабинет на малцинството и да си търсят подкрепа от други партии. Третият вариант е да направят кабинет с БСП и ДПС - хартиената коалиция", каза още акад. Николай Денков.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази надежда да има правителство, но отбеляза, че партията му няма как да подкреп предложения проектокабинет на ПП-ДБ в този му вид.

"Ние искахме от тях да ни покажат водещите си фигури и те ги показаха. Сега ще продължим да работим за коригирането им. Това е шаблон сега, чернова за работа и след това ще работим по нея", изтъкна Борисов. Той добави, че не трябва да се забравят и резултатите от изборите.