"Целта на меморандума е отново да върне фокуса върху това защо сме направили това правителство, защо има Народно събрание, което трябва да си довърши работата". Това каза министър-председателят Николай Денков пред журналисти в Париж, след срещата си с френския президент Еманюел Макрон, в коментар по повод меморандума за управление, който от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха на ГЕРБ-СДС.

"Много ясно беше казано, че меморандумът е представен като входна точка за разговори и преговори. Основното в този меморандум е, че ние трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят", посочи Денков и допълни, че това включва попълване на регулаторите и на антикорупционната комисия, както и промени в Закона за съдебната власт, съобщи БТА.

"Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа преди това на Мария Габриел. Тя го е видяла предварително, предполагам, че го е изпратила на Борисов и на другите ключови лидери, които подкрепят правителството", отговори премиерът на въпрос дали меморандумът е предварително обсъден с вицепремиера Мария Габриел и изненадали ли са с него ГЕРБ.

Снощи от ПП-ДБ изненадващо обявиха, че са написали меморандум, който предложиха на партньорите, за да скрепят следващото управление поне до края на годината. Още преди да изтекат първите му 24 часа, документът беше подложен на унищожителна критика. Днешните спорове започнаха с обяснението на Кирил Петков, че меморандумът не е ултиматум и офертата е да делят 50 на 50 местата в държавните регулатори, за да се контролират взаимно. И обвини ГЕРБ и ДПС, че искали да вземат 2/3 от местата в тях. 

Петков обясни и защо всъщност толкова държат на Външно министерство - защото не вярват на ГЕРБ, че ще бъдат направени реформите в институциите и спецслужбите. Затова от ПП-ДБ настояват да имат пряк контакт с Брюксел и ЕК да бъде гарант.

"Некоалиционният партньор" Бойко Борисов реагира остро на "офертата" и отсече, че е по-добре да се упътим на избори "2 в 1", отколкото да дели държавата с ПП-ДБ.

"Този меморандум е всичко друго, но не и принцип. Кирил Петков ми предлага да си разделим държавата на две. Това е много щедро предложение на Кирил Петков - да си разделим държавата на две, да загърбим парламентаризма, опозицията и да си разделим за следващите седем години всичко 50 на 50. И в същото време целият Министерски съвет да остане техен", заяви лидерът на ГЕРБ. "За мен от първите 10 реда от това, което са записали, изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция", предупреди Борисов.

"Някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Абсурдно е в някакъв "мумурандум" , както го нарекоха, да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции. Това е нечувано. Виждаме всичко - вътре няма нищо за хората. Има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд , делкане на антикорупционна агенция. Ние сме казали, че не участваме в това нещо", заяви пък шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски и се зарече, че партията му ще се противопостави на това с гласуване в пленарната зала.