Виждаме, че напоследък разговорите с нашите партньори в управлението стават все по-трудни, с изказвания по медиите, кратки, кулоарни. А времето тече. 6 март не е толкова далеч и затова ние решихме да направим смяна на подхода и изработихме документ - меморандум, който е нашата начална преговорна позиция, но когато го финализираме той трябва да стане договор. Меморандумът е между ПП-ДБ и ГЕРБ и нашето предложение към ГЕРБ е да бъде подписан от политическите лидери и от Николай Денков и Мария Габриел. С други думи - всички да поемем отговорност за него. Това съобщи пред журналисти след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

По думите му в този меморандум са заложени основните цели на управлението за следващите девет месеца.

"Цели, които наистина дават смисъл това управление да продължава с пълна сила, за да допринесе за развитието на България и за реформите, които всички ние бленуваме и искаме вече да се случват", добави Петков.

Той заяви, че документът ще бъде абсолютно прозрачен и публичен. Той ще бъде представен и на медиите.

По думите на съпредседателя на ПП в документа има четири важни аспекта, като един от най-важните е този за регулаторите. 

"По отношение на регулаторите от ПП-ДБ имат предложение към ГЕРБ - първо трябва да се мине през една много прозрачна процедура за всяка номинация - с тест за интегритет, проверка за корупция, така че да имаме хора, които да бъдат номинирани. Разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да бъде поравно. И това е много важно, защото досега не сме го казвали. Ако някой реши да припознае от обществена организация или от друга политическа партия кандидат, това припознаване става през депутат от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация да не е от обществена организация се води като част от групата на тази партия", допълни Петков. 

Съпредседателят на ПП бе категоричен, че изготвеният меморандум не е ултиматум към ГЕРБ, а е началната позиция на партията му.

Смятаме, че е най-нормалното Мария Габриел да е премиер, ако тази ротация успее, и да се върне като външен министър след 9 месеца. А сега външен министър да бъде акад. Николай Денков. Това не е ултиматум към ГЕРБ това е нашата начална позиция. Не става дума за червени линии, уточни Кирил Петков.

Той каза още, че Николай Денков ще си подаде оставката на 6 март, защото "си държим на думата".

"Ще направим всичко възможно Мария Габриел да бъде следващият премиер. Но ако не се случат необходимите реформи, ще предложим избори 2 в 1. Не искаме това да се случва", поясни Петков.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и Мария Габриел разполага с него, заяви от своя страна Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ. В документа е заложено още, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

Пълният текст на меморандума може да прочетете ТУК