По всяка от точките, които бяха поставени от протестиращите, можем да предложим решение или да обясним как ще търсим решение. Няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира количеството му с квота.  Това заяви премиерът Николай Денков след среща  с представителите на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

На срещата при закрити врати присъстваха двамата министри  - на земеделският министър Кирил Вътев и на финансите Асен Василев, председателят на Асоциацията на земеделците Венцислав Върбанов, Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", директорът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите, Симеон Караколев от Инициативния комитет за земеделски протест и други.

По думите на Денков дискусията е била тежка и напрегната, но всички участници са се обединили около желанието да търсят решения по петте наболели за земеделието проблеми.

От бранша казаха, че решението за слънчогледа е важно и съществено, но дали ще има още протести ще решат всички представители на сектора.

"След края на брифинга ми предстои разговор с премиера на Украйна Денис Шмигал, в който ще го информирам, че в близко бъдеще България няма да позволи внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира точното количество с квота", каза акад. Денков.

Той съобщи, че му предстои и разговор с представители на Европейската комисия дали има възможност и други продукти да бъдат приобщени към забраната за внос от Украйна като мед, месо, мляко и други.

"Аз не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ние ще направим всичко възможно те да бъдат включени, ако не, тогава на двустранна основа с Украйна ще преговаряме за тях", заяви премиерът Николай Денков.

По отношение на качеството на селскостопанските продукти от Украйна, министър-председателят заяви, че до момента от Украйна не са установени такива проблеми.

"Те се проверяват така, както се внасят продуктите от трети страни и при най-малки индикации за нарушения на изискванията те ще бъдат върнати обратно в Украйна", каза Денков.

Министър-председателят подчерта, че е поел ангажимент до 30 септември ще бъдат изплатени средствата за компенсации, които са поставени като изискване от протестиращите.

Министерството на земеделието ще съкрати срока за подаване на заявки и плащанията ще бъдат направени максимално бързо, в рамките на седмица или две, каза още Николай Денков.

Той уточни, че искането на протестиращите по "точка 4" за промяна на горната сума за субсидиите към земеделските производители и "точка 5" за намаляване на долната граница на някои производители, предимно на млечни продукти, налага разговор с експерти от ЕК дали това е възможно.

Министър Асен Василев съобщи, че 213 млн. лв. е предвидената помощ за земеделските стопани, една част от тях е отпусната, друга част от 63 млн. лв. ще бъде изплатена с решение на Министерския съвет утре.

Василев бе категоричен, че: "Първо ще се реализира произведеният в България слънчоглед в посока производство на олио и след това ще се внася при ясни и конкретни нужди и количества такъв от Украйна, но първо трябва да знаем на какви цени се купува и на какви цени се продава навън, ще работим по ясно уточнени параметри и данни, а не на сляпо".

По негови думи в сектор "Земеделие" има много несвършена работа, която предстои да бъде решена.

Според министъра на земеделието Кирил Вътев срещата е била конструктивна и той изрази надежда, че протестиращите ще оценят усилията на кабинета на акад. Денков да задоволят максимално исканията им, призовавайки протестът да "приключи още тази вечер". "Ако това не стане, мисля, че може да се правят други изводи", каза Вътев.

 Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" заключи от името на всички представители на инициативния комитет: "Всички ние желаем да работим и да реализираме нашата продукция от различните отрасли в България и се надяваме властимащите да осъзнаят това".

Той е получил уверение от Денков, че ще бъде изготвен екшън план за защита на родното производство на плодове и зеленчуци.

Засега не е ясно дали протестът на земеделците ще продължи и утре, както беше обявен. Те ще се събират тази вечер по сектори,за са решават какво ще правят по-нататък. Преди обаче да изяснят кой какво иска, няма да си тръгват и няма да бъде обявен краят на стачката, съобщава "24 часа".

По-рано днес Столичната община уточни график с Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест и обяви промени в организация на движението в София на 20 септември.

"Получихме разрешение от Столична община утре сутринта между 5:00 и 7:00 часа преди да има трафик да придвижим определена бройка машини, до 80 комбайни, трактори и други, които да бъдат позиционирани на бул. "Т. Александров", каза за БТА Илия Проданов от Инициативния комитет. Според уточнения график протестиращите трябва да се съберат от 10:00 до 11:00 часа утре на площада пред храм-паметника "Александър Невски" и шествието им ще се придвижи до сградата на Министерския съвет.

В тази връзка от Столична община съобщиха, че се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на превозните средства на участниците, от 1:00 часа до приключване на протеста на бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев", посока център.

От 3:00 часа до приключване на протеста се забранява престоят и паркирането на автомобили на северозападната дъга на пл. "Св. Александър Невски" между ул. "Оборище" и ул. "11-и август", зад църквата "Света София"; на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски" между ул. "11-и август" и ул. "Дунав"; на ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски".

От 6:00 часа до приключване на протеста на 20 септември разрешава паркирането на пътни превозни средства по крайна дясна активна лента на бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев", посока център.

От 6:00 часа до приключване на протеста се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев", посока център.