Почетният председател на ДПС Ахмед Доган избра банкера Ерол Мюмюн за кандидат кмет на ДПС за Кърджали, съобщи Епицентър.БГ.

Ерол Мюмюн е директор на "Търговска банка - Д" АД - Кърджали.

За поста бяха номинирани още трима - настоящият кмет Хасан Азис, народният представител Елван Гюркаш и юристът Муса Сеидахмед.

Това се случи след втори тур на препитването, което днес започна в 13.00 часа и завърши преди малко тази вечер.

В неделя след първото събеседване, започнало към 18.00 часа и завършило към 05.30 сутринта, Доган не можа да определи кой е най-добрият от претендентите и им определи днес продължение на "изпита". Тежката процедура успя да издържи банкерът Ером Мюмюн.

Всеки от номинираните е имал възможност в рамките на 10-15 минути да представи своята визия за развитието на Кърджали, акцентирайки върху приоритетите, които смята да разгърне.

Отделно от това тримата нови за този пост - депутатката г-жа Гюркаш, адвокатът Сеидахмед и банкерът Мюмюн са имали възможност да задават въпроси на действащия кмет Азис, който управлява града вече четвърти мандат.

Всеки кандидат е бил абсолютно равнопоставен, към никого Доган не е демонстрирал пристрастност.

На всеки един от тях почетният председател е задал допълнителни въпроси относно работата му и вижданията му по отношение на безработицата, оперативните програми, развитие на бизнеса, привличане на инвеститори, даване на възможност за развитие на младите.

В рамките на дискусията се стигнало до най-малки подробности и детайли за социално-икономическото развитие на града, икономическа зона, построяване на нови заводи, заетост на работна ръка, прираст на населението и др.

След първия тур Доган заявил, че му трябват още поне три часа събеседване с номинираните, за да определи кой от тях да е кандидатът, с който ДПС ще поиска отново властта в "слънчевия град". Затова ги е поканил във вторник.

Препитването във втория тур продължи повече от 6 часа. Четиримата претенденти са били питани по проблемите в града и решенията за тяхното преодоляване. Визията на икономиста Ерол Мюмюн е впечатлила Доган и изборът му е паднал върху него.