Премиерът Николай Денков коментира пред журналисти, че не очаква Австрия да промени позицията си за приемане на България по въздух и море. Той участва в работно съвещание на представители на комисиите по външна политика и по европейска интеграция с вицепремиера Мария Габриела и вътрешния министър Калин Стоянов, след което коментира пред журналисти информации, че сме се зарадвали твърде рано за Шенген и Австрия не е казала "да" по въздух и море.

"От седмици насам вървят преговори, в тези преговори нееднократно Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген по отношение на въздушни и морски граници. Това, за което преговаряме през последните седмици, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници. Така че не очакваме промяна в тази позиция, защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, това означава, че ние влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи", заяви Николай Денков.

Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници, посочи министър-председателят. Той коментира, че по отношение на сухопътните граници, ситуацията в момента в Европа е много особена, защото има много затворени сухопътни граници, включително и границата между Австрия и Германия. Отварят вратата за Шенген и когато се успокои мигрантската вълна, когато почнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне и границата за нас, добави Денков.

Официалното "да" ще бъде решението на Европейския съвет, преди това всичко е неофициално, каза министърът на финансите Асен Василев.

Дотогава текат преговорите, коментира и вицепремиерът Мария Габриел. В момента преговорният процес продължава, все още има достатъчно процедурно и техническо време решението да бъде взето до края на годината, заяви тя.

Председателят на Комисията по външна политика в парламента и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов помоли за повече оптимизъм. Той коментира, че няма да се откажем от отваряне на сухопътните граници, но ползването на Шенгенската система означава друго доверие към България. 

 МС: България влиза в Шенген през март - първо по въздух и вода 

България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на два етапа. Парламентът в Нидерландия вече свали ветото си, а Австрия даде принципната си подкрепа. Преговорите продължават и при постигане на окончателно съгласие в края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници. Правителството ще продължи усилената си работа и през следващата година, за да може да се премине и към следващата фаза - отпадане и на сухопътните граници. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на премиера акад. Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов относно напредъка по преговорите за Шенген.

"Влизането в Шенген ще се осъществи с този акт, защото влизането в зоната Шенген на първо място дава достъп до информация и процедури, които се прилагат. То ще бъде двуетапно, но доверието, което получаваме, ще се реализира сега - с отварянето на морските и въздушните граници. Ако няма някакви изненади, следващият етап трябва да последва първия", заяви министър-председателят.

До момента не е обсъждана дата, свързана с отварянето и на сухопътните граници. Целта е такава да бъде фиксирана през следващата година. "За нас е важно 2024 година да бъде годината, в която ще продължим да показваме резултати, и със сътрудничество с Австрия да преминем към следващата фаза. Така че за нас това остава цел в преговорите - през 2024-а да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници", обясни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Акад. Денков подчерта, че в хода на преговорите Австрия помага на България и на други гранични за Европейския съюз държави, настоявайки Европейската комисия да ги подпомогне с финансиране, с технически средства, с експерти. И в това отношение интересът на Австрия съвпада и с интереса на България. "Ние също искаме да укрепим по-добре нашите външни граници, така че няма сериозно разминаване в целите. Има разминаване в това как да бъдат фазирани процесите на укрепване на границите и отпадане на сухоземните вътрешни граници. Това е процесът на преговори, който тече от известно време насам и ще продължи и през следващата година", заяви премиерът. Той допълни, че на този етап не се предвижда облекчаване на сухопътните граници между България и Румъния. В рамките на преговорите с Австрия се обсъжда как контролът между страната ни и северната ни съседката да бъде прецизиран и филтрите да работят добре, за да не бъдат пропускани мигранти през нашите граници.

За укрепването на границата има роля стартиралият през март пилотен проект, по който са постигнати успехи в борбата с нелегалния мигрантски поток. Очаква се той да продължи и в бъдеще.

"Изключително доволен съм от постигнатото и свършеното до момента", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той посочи, че резултатът от дейностите на служителите на МВР е фиксиран в доклада от последната мисия относно прилагането на Шенгенското законодателство от България. Той показва, че страната ни прилага изцяло Шенгенското законодателство и показва висока степен на ангажираност в осигуряването на ефективен отговор на миграционния натиск и свързаните с него предизвикателства.

За напредъка по преговорите за присъединяването на страната ни към Шенген роля има и Народното събрание, което прие законови промени за установяване на върховенство на правото в България. Без тях Нидерландия нямаше да вдигне ветото си.

Виена: Преговорите с България и Румъния за Шенген продължават

По повод на реакциите на правителствата на България и на Румъния за предстоящото частично присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изявление, според което преговорите за "въздушен Шенген" със София и Букурещ продължават, предава БНР.

В цитирания от агенция "Франс прес" текст няма потвърждение на новината за постигнато политическо споразумение. Освен това се отбелязва и че в момента не се водят преговори за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния.

МВР на Австрия настоява да бъдат усилени проверките на външните граници на Евросъюза и двете балкански членки да приемат на своя територия търсещи убежище - особено граждани на Афганистан и Сирия.

На въпрос от bTV дали това е вярно, от австрийското министерство на вътрешните работи обясниха: "След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември, в момента продължават преговорите за "въздушен Шенген" за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са поставени и австрийските - увеличаване на операциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България."

Австрийското министерство на вътрешните работи припомни днес пред Франс прес, че отварянето на Шенгенското европейско морско и въздушно пространство за България и Румъния не представлява пълно присъединяване към Шенгенската зона.

"Шенген по въздух означава, че пътниците, идващи от Румъния и от България няма да трябва да преминават през паспортен контрол, освен този, който извършва авиокомпанията на гейта за отвеждане към самолета", заяви за Франс прес австрийското вътрешно ведомство. Пред френската новинарска агенция то добави, че понастоящем няма преговори за така нареченото пълно присъединяване към Шенген и не може да се посочи дата за това.

Присъединяването на Румъния и България, които са членове на ЕС от 2007 г., към Шенгенската зона беше блокирано в края на 2022 г. от Австрия, припомня Франс прес и отбелязва, че в Шенгенското пространство пътуват свободно, без проверки по вътрешните му граници, над 400 милиона души.

Шенгенската зона включва 23 от 27-те страни членки на ЕС, плюс асоциираните към нея Швейцария, Исландия и Лихтенщайн.

В началото на декември Австрия, която преди година бе наложила вето на присъединяването към Шенген на двете балкански страни, излезе с идеята за така наречения "Шенген по въздух" или "Въздушен Шенген", като заяви, че е готова да приеме смекчаване на правилата, които управляват въздушния трафик за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС.