Премиерът Николай Денков защити военния министър, който днес успя да раздразни депутатите от почти всички парламентарни групи. Военният министър Тодор Тагарев призова депутатите да ускорят работата си по приемане на договара за доставка на бронирани бойни машини от САЩ.

"Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите в пленарната зала, има риск да не успеем с процедурите, Много се надявам, че ще намерят време депутатите, да го разгледат в пленарна зала", каза той. Думите му ядосаха ГЕРБ и ДПС, от ПП също не са съгласни да бързат. Остро реагираха и от опозицията, само от ДБ си замълчаха.

"Министър Тагарев в момента си върши чудесно работата като военен министър", заяви пред българските медии Денков в Гранада, където участва в двудневната среща на лидерите на страните от Европейския съюз.

"Да, понякога Тагарев е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставки. Често ми се налага напоследък да кажа, че се намираме в предизборна ситуация, много неща се казват. Това, което трябва да се гледа, е какви са конкретните взети решения", каза премиерът по повод изказванията за оттегляне на министъра.

Заради изказването на Тагарев депутатът от ДПС Делян Пеевски му поиска оставката. "Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката днес от българския парламент веднага. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод", коментира Делян Пеевски.

"Сутринта пък аз слушах министър Тагарев и с г-н Гаджев сме възмутени от това, което казва. В момента всичко, което се е случило по отбраната се е случило в парламента. С нашите подписи. За страйкърите имаме много ясен график декември месец да привъвршим процедурата, така че да прави такива изказвания, не му прави чест", заяви и Бойко Борисов.

От "Продължаваме промяната" също не останаха доволни, защото са против пришпорването на процеса.

"Има си процеси, които трябва да бъдат спазени в Народното събрание, именно да мине през комисиите. Така че е хубаво този процес да си извърви пътя и да не се пришпорва. Защото наистина работата на народните представители е да се модернизира българската армия, но това да не е в разрез с бюджета който трябва да бъде гласуван", каза Радослав Рибарски.

В Гранада българският премиер се срещна и разговаря с френския президент Еманюел Макрон. Двамата обсъдили ядрената енергетика.

Снимка: Министерски съвет

"Знае се, че за шести реактор очакваме гориво, произведено от френска компания", поясни Денков.

"Очакваме Франция, с нейната много висока експертиза, да се включи в подготовката за седми и осми реактор в Козлодуй", допълни Денков, цитиран от БНТ.

По думите на премиера на днешната среща участниците в Европейския съвет са обсъдили отново въпроса с миграцията и охраната на европейските граници. Той посочи, че има единодушие за важността на охраната на външните граници и за нуждата да се работи с държавите, откъдето идват мигрантите.

"Примерът с Турция в момента е положителен - това, че имаме сътрудничество, помага значително по отношение на границата с България и Гърция. Контрастът с африканските държави е много голям в това отношение", отбеляза Денков.

По думите му разговорите са засегнали защитата на границите от незаконни мигранти и възможностите за подпомагането на законната миграция.

"Някои държави в Европа като Германия имат голяма нужда от специалисти и очакват миграция", отбеляза премиерът.

"Около половината от мигрантите тази година идват като легални мигранти, проблемът е с останалите. Трябва да разграничим легалната от нелегалната миграция, желаните от тези, които търсят социални помощи и не искат да се интегрират в Европа", допълни той.

"Вместо да гледаме как да преразпределяме проблема, трябва да решим проблема по същество", заяви Денков.

Той отбеляза, че новите правила за миграцията ще трябва да се приемат с единодушие в ЕС.

По думите на премиера не се очаква пробив непосредствено след предстоящата му среща с канцлера на Австрия по въпроса за приемането на България в Шенген. Тази среща е част от съвсем системните ни усилия да убедим, доколкото е възможно от наша страна, както политиците в Австрия, не само канцлера, който видяхте, че се разболя и не дойде тук, но и другите политици, от които зависи това решение, посочи Денков. Той уточни, че ще има срещи във Виена с групите в австрийския парламент.

Премиерът съобщи, че е говорил за българските аргументи за присъединяване към Шенген с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с нидерландския премиер Марк Рюте и с френския президент Еманюел Макрон. Всички казват "да, имате вашите аргументи и трябва да ги използвате", заяви Денков.

По повод разширяването на ЕС и свързаните с това спорове той посочи, че нашата държава в момента има резерви само спрямо Северна Македония заради очакванията да се изпълнят ангажиментите, приети миналата година.

"По отношение на другите държави имаме по-скоро позитивно мнение, тъй като е ясно, че тези държави имат бъдеще в ЕС и, ако то не бъде ясно показано как да се реализира, те могат да потърсят друг път на развитие. Никой няма полза от това", каза министър-председателят.

По повод предстоящата среща във Варна следващата седмица той поясни, че тя е важна за региона и включва нашата страна, Гърция и Румъния като домакини, а също представители на Молдова. Основната цел на тази среща е да се пристъпи към практическото реализиране на коридорите юг-север от Гърция през България и Румъния към Молдова и Украйна. Говорим за нефтопродукти, магистрали, железопътни линии, дигитална свързаност, отбеляза министър-председателят.