Изказванията на руския президент Владимир Путин издават имперски амбиции. Това не е нищо ново, но трябва да внимаваме и да сме подготвени. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел относно годишното обръщение на държавния глава на РФ.

"Ако се върнем години назад, ще видите поредица от изказвания, които издават имперски амбиции. Те включват доста от сегашните държави, включително такива от ЕС. Нищо ново, но трябва да внимаваме за тези изказвания", отбеляза акад. Денков.

"Трябва във всеки случай да внимаваме какви са следващите действия на Русия и как ние трябва да бъдем подготвени за тях. От доста време доста хора казваме, че трябва да се внимава в това отношение. Надявам се и българското общество най-сетне да започне да чува, че има нужда от внимание в тази посока", коментира още българският министър-председател.

Попитан как страната се подготвя за евентуалните последващи действия на Русия, Денков отговори така:

"Подготвяме се с интегрираме в структурите на НАТО, превъоръжаване на българската армия и провеждането на учения с други войски на НАТО, за да бъдем готови, ако нещо се случи".

Денков съобщи, че с румънския президент Клаус Йоханис са били на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и канцлера на Австрия Карл Нехамер по темата Шенген.

"Обяснихме, че за нас сухопътните граници са важни. Направихме предложение как може да се подходи, така че темата остана за последваща дискусия. Преговорите ще бъдат до последния ден", коментира Николай Денков.

Относно решението на Унгария да блокира 50 млрд. евро помощ за Украйна, Денков посочи, че е останало само унгарският премиер да бъде убеден.

"През януари ще направим извънредна среща, за да се опитаме да вземем и неговото съгласие", уточни още премиерът.

"Много е важно българският парламент да продължи да работи. Бюджетът, Конституцията, както и законите, които има да се приемат, са изключително важни теми. Предполагам, че следващата седмица работата на парламента ще се ускори, за да бъде наваксано изгубеното от вчера и днес", добави акад. Николай Денков.