"И нобелов лауреат да предложим, и истинския Меси да предложим, сигурно пак няма да събере мнозинство". Това каза в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната" Николай Денков.

Според него това, което би могло да обедини депутатите, са ясни национални цели, които трябва да се решат като Шенген, еврозона. Никоя от тях няма да събере пълно мнозинство, но всяка от тях може да събере различно мнозинство, коментира кандидатът за премиер на ПП. Всяка от целите ще бъде разписана в конкретни законопроекти и реформи. Въпросът е да се заложи и план-график с това какво трябва да свърши парламентът и какво трябва да свърши Министерският съвет, за да се постигнат целите, разясни още акад. Денков. По думите му, ако програмната декларация се гласува в Народното събрание, всеки един от тези пакети със закони може да събере мнозинство за приемане. Той потвърди, че става дума за нещо като график за работа на парламента и задачи пред бъдещо правителство.

По думите му няма как да има коалиционно споразумение между ПП и ГЕРБ, ДПС.

"Няма как да има техен министър в дадена сфера. Техен министър означава да имаме подписано коалиционно споразумение. Ако те подкрепят съответната декларация, може да обсъдим как би изглеждал състава на МС от наша гледна точка". Ако те имат някакви виждания кой министър би бил подходящ за даден пост, ние ще го обсъдим с тях, каза още акад. Денков, но подчерта, че не става въпрос за лица от редиците на двете политически формации, заяви Денков. 

Николай Денков не изключи в правителството, което той трябва да сформира, да има министри от БСП и от "Български възход". Отворена е вратата за разговори за състава на правителството, с "БСП за България" ще обсъдим тези възможности, с "Демократична България" вече водим такива разговори, каза Денков.

От "Продължаваме Промяната" обявиха още вчера, че предлагат разговори на всички парламентарни групи. Целта е партиите да се обединят по приоритети в програмна декларация, която да се гласува в началото на януари в пленарна зала.

Акад. Денков коментира днес, че първите разговори са насрочени за този петък и че форматът ще е кръгла маса. 

"Идеята на една парламентарна република е да има правителство, излъчено от Народното събрание и те да работят в нужната координация. Ние като правителство казваме на парламента, че ще работим заедно", уточни Николай Денков.

Проблемът ни с "Възраждане" не е просто в приоритетите. Те имат други виждания, други ценности, уточни Денков в отговор на въпрос.

Бойко Борисов в момента не може да обедини хората. Дали ние можем - предстои да видим. Моделът на управлението, при който настрани изтичат огромни количества пари, трябва да престане. Ако ГЕРБ влязат в тази дискусия, ще сме по-отворени към тях, каза още акад. Николай Денков.