Реалистично е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Благоевград.

"Това беше фокус на дискусията сутринта", подчерта премиерът за срещата в парламента, в която, освен премиерът, участваха финансовият министър, представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. По време на разговора участниците се разбраха, че дерогацията остава, а рафинерията трябва да внесе дължимите данъци.

"Не става дума за сделка, а за това какво е най-полезно за България. Това, което беше предложено миналата седмица - да се отмени дерогацията в рамките на седем дни, днес, както и преди месеци, когато беше правено това предложение, е невъзможно. Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпят запасите и резервите, които има там", подчерта премиерът.

Според него реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт.  "Има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и да го има различния петрол", подчерта Денков.

"Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи", допълни Денков.

На журналистически въпрос възможно ли е да бъде намалена цената на горивата и при какви условия това е възможно, Николай Денков каза, че не би искал да влиза в "тези технически предложения, защото една такава мярка може да се окаже наказуема от Европейската комисия".

Премиерът допълни, че е важно облагането върху свръхпечалбите да влезе в бюджета по правилния начин, което следва от закона. Има фонд, за който има правила как да се използват тези средства и това е нещо, което ще продължи да бъде обсъждано, посочи министър-председателят. "Аз самият бих бил предпазлив да кажа как точно ще се разходват тези средства, със сигурност ще е в полза на хората", допълни той.

На въпрос дали няма усещането, че най-голямата опозиция на кабинета идва именно от ГЕРБ, акад. Денков отговори, че за него винаги е било важно да се изпълнява управленската програма и това, което е заложено като списък от закони. "За момента това върви. Важно е, когато има спорове да се съберем, както беше тази сутрин и проблемите се решат", каза той.

 По думите му разговорът за коледните добавки за пенсионерите не е приключил, защото трябва да се види изпълнението на бюджета.

"Министърът на финансите го казва като принцип, защото е много по-важно да се повишат пенсиите, отколкото да им се дадат средства един или два пъти годишно", каза Денков и поясни, че Василев иска не един път в годината да дадват на пенсионерите 50 лв., а всеки месец да има увеличение от 50 лв. 

Според премиера бушуващите военни конфликти вдигат рисковете за непредвидени събития в Европа и света.

Николай Денков изрази надежда България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025.