Ние доста бързо и усилено се приближаваме към еврозоната. Ако се върнем само 7-8 месеца назад, ще видим, че ни бяха зачеркнали от списъка заради онзи злополучен вариант за бюджет, който беше внесен от служебното правителство в последното Народно събрание. Действително България беше извадена от списъка на точки, които би разглеждала еврогрупата. Това заяви пред журналисти в Пловдив премиерът Николай Денков, който беше на среща в Аграрния университет за проблемите по акредитирането на висшите училища. 

По думите му с много усилия оттогава досега България е успяла да докаже, че е сериозен кандидат и че може да изпълни всички заложени индикатори.

"Всякакви апокалиптични картини за галопираща инфлация и дефицит, който ще ни вкара в дългова спирала, всичко това изчезна. Вече никой не го обсъжда. Това, което обсъждаме е дали ще покрием последния критерий, който е свързан с едно много строго изискване за инфлацията - а то е, че трябва да бъдем не повече от 1,5 процента от трите най-ниски", обясни премиерът.

Той изтъкна, че България има една от най-ниските инфлации от страните от Централна и Източна Европа, но в сравнение с държавите от еврозоната - това изискване създава затруднения.

"Ако погледнете данните ще видите, че инфлацията у нас пада много бързо. Включително през последния месец с повече от 1 процент. Така че ние се приближаваме много бързо към изпълнение и на този критерий. Всички разговори, които имах и в Давос, и преди това с представители на Европейската централна банка, с политици, в ЕК - всички казват, че ако успеем да се справим с инфлацията, няма да има проблем да бъдем приети. Да, възможно е да има някакво изключение, като с Хърватия, но разбира се трябва да е в рамките на нещо разумно. Няма гаранция, че ще успеем до лятото, когато ще излезе докладът, но съм убеден, че до края на годината ще покрием и критерият за инфлацията", допълни премиерът.

Николай Денков заяви, че в бюджета за тази година са предвидени 500 млн. лв. повече за земеделските производители, отколкото през миналата и че разговор с тях ще има и той ще бъде прагматичен. "Може да се наложи някакво преразпределение, ще видим, но понякога недоволството идва от неразбиране", обясни Денков.