Нов скандал в Столичният общински съвет се развихри днес. Кметът на София Васил Терзиев да се извини на общинските съветници, поиска групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет заради проведената по-рано среща за бюджета на столицата за догодина, при която нямаше живо излъчване за медии и граждани, а кметът не отговори на всичките им въпроси. По думите им станало ясно, че Терзиев не ги уважава.

"Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на София Васил Терзиев на работа среща в залата на СОС да обсъдим предложения проект за бюджет на Столичната община за 2024 година. Въпреки настояването на нашата група, на колегите от БСП и на другите групи да се излъчва на живо работната среща, кметът Терзиев еднолично забрани това", съобщи на брифинг общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, цитиран от БТА.

Според това е абсолютно безпрецедентно. При всичките декларации за публичност и прозрачност кметът Терзиев забрани излъчването на обсъжданията на бюджета.

Кметът Терзиев си тръгна на 15-ата минута от обсъждането, след като общинските съветници от ГЕРБ Татяна Георгиева и Мирослав Боршош му зададоха въпроси по бюджета на Столичната община, съобщи още Георгиев.

По думите му първият въпрос, на който Терзиев не е отговорил, е бил "ще има ли поне една нова детска градина в бюджета за догодина извън тези, които от ГЕРБ са планирали".

Снимка: БТА

"Два пъти каза, че не знае, на третия път стана, фръцна се и си тръгна от работната среща", каза Георгиев.

По думите му това е "изключително неуважително" и "показа много ясно какви са причините СОС да не работи".

"Тази постъпка е прецедент поне в последните 30 години в демократичната история на страната. Настояваме кметът на София да се извини на общинския съвет, и се надяваме да отговори на важните добронамерени въпроси като този, от който избяга. Откъде ще дойдат едни 40 милиона лева за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт?", попита Георгиев и допълни, че общински съветник от ПП-ДБ е казал, че средствата ще бъдат набрани чрез увеличение на цените на картите и билетите за градския транспорт.

Снимка: БТА

Вчера сутринта работищите в Столичния градски гранспорт излязоха на протест и блокираха движението в квартал "Дружба" за половин час. Искането им бе за 30% ръст на възнагражденията, а кметът Васил Терзиев им обеща 15%, които ще струват около 37 млн. лева.

Георгиев поиска и да знае допусната ли евентуална безстопанственост за над 5,7 млн. лева за проектите за междублоковите пространства, които не са отчетени навреме по европейската програма, както и защо се спира социалната програма за деца със специални образователни потребности.

"Днес на обсъждането на Бюджета на столицата нямаше дори зам.-кмет по финанси.Работната среща по Бюджета на столицата ще продължи когато Терзиев, - който лично ни е поканил, се върне на работното си място", каза още общинският съветник и бивш председател на СОС.

"Има още нещо, за което аз съм много притеснен. Човек, който беше представен, че ще бъде заместник-кмет на София, трябваше да ни представи строителната програма, т.е. той не е заместник-кмет на София по строителство, няма никакво длъжностно качество в Столичната община, но е писал и представя бюджет на столицата. Това е фарс. Това не е частна корпорация и затворена компания, а публична институция", каза Георгиев. Уточниха, че мъжът е на име Иван Матов, допълни общинският съветник.

Според ГЕРБ в общината се създава "паралелна власт" - хора, които не са назначени за заместник-кметове, стоят в кабинетите им, вършат работата им, но не носели отговорност.

Последва и реакция от кмета на София, който заяви, че очаквал продуктивна среща с общинските съветници, но получил заяждане.

Снимка: БТА

Няма защо да се изненадват колегите, че аз напуснах обсъждането на бюджета днес, молбата ми беше много ясна, а те не се съобразиха. Това заяви кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след брифинга на ГЕРБ.

Терзиев обясни, че в началото на срещата е помолил да не се записва и излъчва онлайн. Като мотив затова той посочи, че има време за това. По думите на Терзиев бюджетът ще бъде представен на публичното обсъждане. "Ако бягахме от това да споделяме информация, нямаше за първи път да бъдат публикувани всичките прилежащи таблици към бюджета, а не само два хвърчащи листа", каза още кметът.

Публикувахме всички детайли - добри и лоши, каза Терзиев и допълни, че смятат да продължат този начин на работа, за да могат общинските съветници, както и гражданите да получават информация и да я разбират. Кметът обясни, че преди срещата се е надявал да запознаят общинските съветници с основните насоки в бюджета на столицата и да разберат имат ли нужда те от допълнителна информация. По думите на Терзиев всичко това е част от прозрачен процес, където са ангажирали всички страни максимално рано.

Аз нямам представи, че бюджетът е съвършен, коментира кметът. Той допълни, че са казали пред общинските съветници заедно да направят бюджета по-добър. Казахме им: "Кажете от какво имате нужда, кажете какви са ви забележките", посочи Терзиев. Въпросите ни бяха, за да може до 23-и да успеем да вкараме подобренията в това, което ще представим за публично обсъждане, допълни той.

Бюджетът е жив документ, който постоянно трябва да се подобрява, до момента, в който е приет, коментира Терзиев. По думите му това, което са получили като отговор, е това, от което са се опасявали - политическо позициониране и обвинения. Надявам се, че въпреки неуспешния ни диалог днес, това ще бъде подобрено, заяви още Терзиев. Апелът ни е да има конструктивизъм, а не постоянно заяждане и да се намираме в бойна ситуация, допълни той.