Възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство и гарантирането на сигурността и стабилността в Европа обсъдиха днес президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата подчертаха традиционно добрите отношения между България и Естония, включително партньорството в рамките на международни организации и инициативи. Поставен бе акцент върху взаимния интерес от последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на високите технологии, дигитализацията, транспортната свързаност, енергетиката и образователния обмен.

Държавният глава изрази интереса на страната ни към опита на Естония в изграждането на електронно управление - сфера, в която балтийската република има значителни постижения.

Министър Цахкна подчерта силното доверие на естонските граждани към електронното правителство и отбеляза, че именно то е ключът за бързата модернизация на страната и успешното противодействие на корупцията. На последните парламентарни избори през март 2023 г. повече от 50% от бюлетините в Естония са подадени онлайн и това е знак за доверието на гражданите в сигурността на изборния процес, отбеляза Маргус Цахкна.

По време на разговорите бяха отбелязани рисковете за регионалната сигурност и стабилност, произтичащи от продължаващата война на Русия срещу Украйна, чиито вторични ефекти засягат икономическите и социални системи на страните от Европа.

Президентът Радев изрази надежда за възможно най-скорошно намиране на път със средствата на дипломацията за преустановяване на войната по начин, който да гарантира зачитането на принципите на международното право. Обща бе позицията, че укрепването и разширяването на регионалната транспортна и енергийна свързаност е от ключово значение за справяне с прекъснатите вериги на доставки на стоки и енергийни ресурси.

По-рано днес Маргус Цахкна се срещна и с вицепремиера и министър на външните работа Мария Габриел. Естония подкрепя разширяването на НАТО и Европейския съюз (ЕС) и пълноправното членство на България в Шенген,  каза министърът на пресконференция след разговора си с Габриел. Цахкна е на официално посещение в България по покана на своя български колега.

По думите на министър Цахкна България и Естония имат традиционно добри отношения. Много е важно да подкрепяме едни и същи цели - мир в Европа и нова архитектура за сигурност. Като страни, граничещи с Русия, знаем какво става от другата страна на границата. България играе водеща роля като черноморска държава, коментира той. Вече 20 години сме членове на НАТО. Не сме новоприети, но продължаваме да говорим за предизвикателствата, каза Цахкна.

"Знаем, че нашият съсед е агресор, виждаме го в агресията в Украйна", заяви естонският министър.

Според него е много важно на следващите етапи да вървим заедно като определим новата архитектура за сигурността на Европа. Министърът благодари на България за помощта, която страната ни оказва на Украйна. Много е важно да продължим. Онова, което обещаваме на Украйна, е изключително важно за нас, цяла Европа и за постигането на мир. Украинците не се бият само заради нас, те се бият вместо нас, заяви Цахкна. По думите му всякакъв вид подкрепа и дългосрочни ангажименти ще бъдат полезни за постигането на мир в бъдеще.

Министърът добави, че е много важно да се работи за членство в Еврозоната. "Знаем от опит, че това е един стабилен икономически съюз", заяви той. Пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е също важен въпрос, ние сме голям поддръжник и на тази цел, добави Маргус Цахкна.