Министерският съвет оттегли Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщиха в позиция до медиите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

От коалицията посочиха, че днес законопроектът е трябвало да влезе в програмата за работа на Народното събрание и уточниха, че той предвижда урегулиране постфактум на незаконно построени обекти, свързани с пътната и критичната инфраструктура на страната.

На свое редовно заседание парламентарната група на ПП-ДБ е разгледала и обсъдила предложенията. На база обсъждането от коалицията извеждат няколко заключения. "Последните години са строени различни обекти без строителна документация и без доказателства за техническа безопасност, като например магистрали, виадукти на "Тракия" и "Хемус", тунели, язовирни стени и други обекти с национално значение", пишат те в позицията си и допълват, че тези обекти се използват години наред от гражданите, без да се знае дали са безопасни и кой носи отговорност за тях.

"Част от управленската програма предвижда да създадем процес, в който тези обекти да бъдат изпитани, и онези от тях, които са годни и безопасни, да бъдат въведени в експлоатация, а за тези, които не са годни, да се вземат мерки и да се понесе отговорност", заявяват от коалицията в позицията си.

От ПП-ДБ смятат, че за тази цел са необходими два типа мерки - административни процедури за изпитване и евентуално последващо въвеждане в експлоатация, или институции, които да търсят отговорност.

През октомври 2023 г. беше приет Законът за антикорупционната комисия и затова през декември, след като приключи работата по текстовете, беше входиран и Законът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, припомниха в позицията си от ПП-ДБ.

Правилата за работа на Комисията за противодействия на корупцията (КПК) трябваше да са готови през декември 2023 г., но те към настоящия момент все още не са внесени, обръщат внимание от ПП-ДБ. Не можем да допуснем да се продължи с приемането на ЗУТ преди и без да се пристъпи към приемане и на правилата за КПК, заявиха те и уточниха, че това е причината за оттеглянето на законопроекта.

Изследване на Международния републикански институт показа наскоро, че хората се отказват да сигнализират за корупция заради липса на значим резултат. Според проучването е изгубено доверието в общинските формални канали за участие и хората не ги считат за особено полезни, привлекателни или резултатни.

Общините често работят с определена подгрупа от местни групи и организации на гражданското общество, било чрез възлагане на делегирани обществени услуги, подпомагане с малки субсидии, осигуряване на безплатно ползване на общински площи, или с партньорство в културни, социални и икономически инициативи, сочи анализът.