"Демократична България" оттегля доверието си от кмета на район "Красно село" Росица Станилова, от която партия е и самата тя. 

"Кметът на район "Красно село" г-жа Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма. Тази сутрин ръководството на коалицията призова г-жа Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не направи това, "Демократична България" дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища", заявиха от партията.

"Демократична България" оттегля политическото си доверие от г-жа Станиславова. Призоваваме за пълен одит на приложението на тази програма във всички софийски райони и настояваме резултатите да бъдат направени публични", заявяват още от партията.

41 526 лева е сумата, която е изплатена като възнаграждения на 5 души, между които и кметицата на район "Красно село" Росина Станиславова, за целия период на проекта "Патронажна грижа". Това заяви самата тя тази сутрин в ефира на БНТ по време на спор с общинския съветник, който съобщи за съмнения за злоупотреби след сигнали.

Подозрението е, че кметицата е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19 - твърдението обаче беше за 104 000 лева. Скандалът се разгоря по време на вчерашното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет (СОС).

Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" започна проверка на проекта на столичния район "Красно село" по мярката "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3", след медийните публикации за разпределението на средствата по проекта. Ръководителят на Управляващия орган сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Главната инспекция по труда (ГИТ), които да се произнесат по компетентност дали има нарушения при управлението на проекта.

До момента ОПРЧР е извършила една проверка на място за изпълнението на проект "Район Красно село - по-близо до гражданите - патронажна грижа". Обект на проверката са постигнатите резултати от проекта, в т.ч. брой нуждаещи се, получили услуги в дома си от екипите на "Патронажна грижа".

УО на ОПРЧР ще извърши проверки на всичките 17 столични района, които предоставят услуги по мярката "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3".