Ръководството на "Демократична България" обяви готовност за разговори и наличие на идея за формула за съставяне на правителство, ако първият мандат не бъде изпълнен и се стигне до връчване на третия мандат на тях.

Председателят на парламентарната група на формацията Христо Иванов заяви в кулоарите на Народното събрание, че не разполага с информация, според която мандатът на "Продължаваме промяната" няма да бъде изпълнен. Но също така каза, че твърдението, според което с всеки изминал час намалява вероятността за изпълнение на мандата, е "добър извод на термодинамиката".

"Продължаваме да смятаме, че най-доброто, което може да се случи, е с първия мандат да бъде излъчено управление", посочи Иванов, и допълни, че от формацията да готови да участват в следващи консултации, каквито според тях трябва да направи президентът Румен Радев, преди да връчи третия мандат.

"Ако първият мандат се окаже неуспешен, считаме че би било добре президентът да проведе още един кръг от политически консултации, преди да бъде връчен третият мандат. "Демократична България" е готова, ако й се даде третият мандат, отговорно, диалогично, с поглед върху националните приоритети да направи възможното за съставяне на правителство", заяви лидерът на "Да, България".

Според него следващият период от една година ще е ключов за страната ни от гледна точка на справянето с поредица от кризи и за завършването на интеграцията на ни в ЕС и НАТО.

"Това е периодът, в който можем да направим решителна крачка към Еврозоната, към Шенген, да завършим съдебната реформа и да решим проблемите, свързани с Плана за възстановяване и рестарта на българската икономика. Ако вместо да се фокусираме върху намирането на решения, хвърлим страната в още един кръг от конфронтация и политическа неизвестност, това може да се окаже изключително вредно за България и нейното бъдеще", каза Иванов.

По думите му формацията е доказала своята отговорност и възможността да води принципен диалог.

"Ще продължим и в следващите дни да се придържаме към тази политика, за да сме сигурни, че страната няма да бъде хвърлена в криза".

Иванов не посочи кого биха издигнали като кандидат за премиер, ако третият мандат бъде даден на "Демократична България", с аргумент, че сега не е моментът да се обявява това. Но увери, че имат идея за формула, по която да се реализира третият мандат. Според него договорената в рамките на първия мандат програма за управление е убедителна, включително законодателните мерки.

"Това, което беше направено, ще бъде много добра основа за третия мандат, логично е в същия кръг от партньори да започнем разговори", обясни още Христо Иванов. Той не отхвърли възможността за подкрепа на мандата, ако бъде даден на БСП.

"Това, което може да се каже сега, е че не трябва да се затварят врати, които дават някакви възможности", посочи Иванов.

Междувременно депутатът от ИТН Станислав Балабанов даде заявка, че на когото и да връчи трети мандат президентът, било то на тяхната партия, на "Демократична България" или на БСП, те ще седнат на масата на преговорите.

"За да изградим ясна концепция и програма, българското общество да е спокойно, за да приемем необходимото законодателство, такова, каквото е нужно за определен период от време да извадим страната от политическата криза", обясни Балабанов в ефира на NOVA NEWS. И направи следната уговорка: "Без Кирил Петков и Асен Василев в изпълнителната власт".

Депутатът подчерта, че в този случай ще водят разговори дори с "Продължаваме промяната", защото в парламентарната им група има кадърни и разумни народни представители. Според него проблемът е в двама души.

Балабанов посочи още, че официална покана от ПП за среща с ИТН не е имало. По думите му единственото, което е продължило, е бил натиск към отделни депутати с оферти.