"Демократична България" влезе на консултации при президента. Те са политическата сила, която е сред спряганите, да получат третия мандат от Румен Радев. От партията изразиха мнение неотдавна, че е необходим премиер от технократски тип до 1 януари 2024 г. - датата за присъединяване към Еврозоната. Правителство с такъв министър-председател и отдръпнати партии, без участие на знаковите им политически лица, може да преведе страната през следващите година и половина.

Президентът Радев попита как виждат излизането от политическата криза на каква база и около какви приоритети се ориентират, с кого са готови да говорят и докъде биха стигнали в компромисите. 

Трябва да се направи усилие за кабинет в рамките на това Народно събрание. Ако ни бъде даден мандат - предвиждаме да водим диалог в сегашната четворна коалиция, която се разпадна. С много сериозни изводи, като например недобрата конструкция на самия процес на взимане на решения. Обмисляме дали не е добре политическите лидери да направят крачка назад", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Демократична България се аргументира с три причини за създаването на кабинет в това НС . Едната е  решаването на всички видове кризи. Втора причина е, че се боят, че дори и да бъдат проведени избори няма да бъде излъчен много по-различен парламент. Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии, без да може да предложи решения. 8 месеца след поредните избори сме на път отново да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа ситуация, пред която се е изправяло нашето поколение. Това заплашва да се превърне в много тежко самопризнание - че не можем да носим отговорност, каза Иванов. Той изрази опасения, че предизборната кампания ще бъде поляризирана и политическата криза ще се задълбочи. 

"Намираме се пред изключително сложно предизвикателство - в една поредица от политически кризи, парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства, се припокриват с един сплит от възможни кризи и кризи в зародиш - рецесия, финансовите измерения, свързани с инфлацията и т.н. И политическата криза, това че толкова дълго време нашата политическа система не може да роди стабилно управление, се свърза с този контекст и се превръща в един от най-рисковите моменти в страната", допълни съпредседателят на ДБ.

Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена, добави Христо Иванов.

Демократична България гледа на третия мандат като на кризисен, а преговори биха могли да бъдат водени с партиите от досега управляващата коалиция. Христо Иванов заяви, че ако мандата се падне на тях те ще разчитат на диалога и ще сведат до минимум поставянето на условия. Но според него ключова фигура ще е премиера. Според тях може политическите лидери да направят крачка назад, но ако останалите политически партии не го приемат, те ще се съгласят, защото това не е условие на което държат на всяка цена. Със сигурност трябва да има успокояване на обстановката, заяви Христо Иванов. Той каза, че програмата, която са изработили е добра основа за това. 

На излизане Христо Иванов отрече да са готови с кабинет, тъй като третият мандат е колективна игра. Ако президентът даде мандата на БСП, той заяви, че ще бъдат конструктивни. Христо Иванов заяви, че те няма да издигат премиер, тъй като Продължаваме промяната имат моралното право да направят това. Ще продължим усилията за съдебна реформа и в това правителство и в следващия парламент, каза още Христо Иванов. 

Те са петата политическа сила, която влиза днес при държавния глава след "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". 

Снимка: Булфото

До момента само от БСП изразиха желание пред Румен Радев да станат мандатоносител с третия мандат.

ИТН са втората парламентарно представена политическа сила, която декларира готовност за мандат. И социалистите, и от партията на Слави Трифонов са готови да опитат да сформират правителство в рамките на първоначалната четворна коалиция. Докато от левицата не желаят експерти за министри, то от ИТН предпочитат такива да влязат в кабинета.

От ГЕРБ и ДПС са категорични, че трябва да се отиде на избори. 

ПП са отворени за разговори, ако третият мандат бъде даден на техните партньори от досегашната коалиция, но отново не конкретизираха партии, а изредиха тезата си за разговори с отделни народни представители от всички парламентарни групи.

Това е втори кръг консултации, които провежда президентът с политическите сили в парламента, преди да реши на кого да връчи третия мандат.