Представителите на "Има такъв народ" влязоха на консултации при президента Румен Радев и декларираха готовност да оползотворят третия мандат. Те виждат следващ кабиинет в рамките на това Народно събрание в същата формула на досегашната четворна коалиция, допреди да я напуснат.

Тяхната единствена "червена линия" е в състава на бъдещото правителство да не влизат Кирил Петков и Асен Василев. Иначе формацията няма "червени линии", декларира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Отворени ли сте за диалог, при какви условия, поддържате ли още червени линии, имате ли имена в така наречения забранителен списък в едно ново управление?", изреди въпросите си към ИТН държавният глава. "Ако третият мандат е при вас, вие склонни ли сте министър-председател да бъде от друга политическа сиила?", поиска да разбере още Радев.

"В период на тежки кризи оставането на страната без парламент е голямо изпитание и за хората, и за политическа система", добави той опасенията си, които изрази и пред останалите партии, които минаха по реда си през консултациите.

"Смятаме, че настина е по-добре отново да има правителство най-добре със същите  четири партии. Нямаме претенции министър-председателят да бъде от нашата политическа сила. Нямаме твърдо такова условие", отговори Тошко Йорданов. "Никога не сме били с амбицията да тикаме някого напред само защото е от ИТН", гарантира още депутатът .

Снимка: БТА

Той си пожела в следващото правителство "да няма издаване на заповеди, а да има партньори". И призна, че партията предпочита експерти да застанат начело на изпълнителната власт, а не политически фигури.

"Би било добре политическите лидери да отстъпят крачка по-встрани. Ние сме отворени за разговори", каза Тошко Йорданов, като добави, че се надява на същия подход към преговорите от страна на другите партньори в четворната коалиция. Той уточни, че с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" нямат допирни точки.

Лидерът на ПГ на ИТН не се съгласи с думите на президента, че те са напуснали коалицията, с което са причинили нейния разпад и падането на кабинета.

"Точно вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори наруши споразумението и решението на КСНС, така че не бих казал, че ние сме напуснали и сме довели до тази ситуация, а един от коалиционните партньори не го спази", коментира Йорданов.

Снимка: БТА

Според повечето анализатори обаче не е логично от ИТН да получат третия мандат, след като те са напуснали коалиицията и са дали предпоставка за падането на кабинета и разтурването на мнозинството.

До момента само от БСП изразиха желание пред Румен Радев да станат мандатоносител с третия мандат. ИТН са втората парламентарно представена политическа сила, която декларира готовност за мандат. И социалистите, и от партията на Слави Трифонов са готови да опитат да сформират правителство в рамките на първоначалната четворна коалиция. Докато от левицата не желаят експерти за министри, то от ИТН предпочитат такива да влязат в кабинета.

След тях на консултации остава да влязат последните две по численост парламентарни групи - от ДБ и "Възраждане".

Това е втори кръг консултации, които провежда президентът с политическите сили в парламента, преди да реши на кого да връчи третия мандат.