"Демократична България" не вижда основание да получи третия мандат за съставяне на правителство, ако първата и втората по численост политическа сила не успеят да изпълнят тази задача. "Не смятаме, че с 27 депутати и при политически сили с по-голяма численост от нас имаме право на претенция за трети мандат", заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов в началото на консултациите при президента.

Той заяви, че здравата основа, върху която трябва да се фокусират усилията за отговорен опит да бъде излъчено управление е мандатът на втората политическа формация - "Има такъв народ". Като посочи, че на "Демократична България" избирателите отредиха пето място в парламента, което е силно подобрено от досегашните им резултати и са политическа сила във възход, Христо Иванов каза, че не считат, че това място им отрежда да са сред субектите, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат.

Христо Иванов каза още, че на първата партия - мандатът на историята, мнозинството от българските избиратели отрежда мястото да слезе от управлението. Мнозинството от избирателите гласуваха против последното, поредно управление на ГЕРБ. Тези, които искаха промяна в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на "Има такъв народ", каза Христо Иванов. Той допълни, че ако от "Има такъв народ" им бъде потърсена подкрепа, са готови да влязат в отговорни и конструктивни разговори.