"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание". Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България", във връзка с внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение в Изборния кодекс, според които президентът да назначава членовете на Централната избирателна комисия.

По думите на съпредседателя на "Демократична България", около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната".

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна. ... Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа", обясни Иванов.

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление. 

"Ще подходим отговорно към всеки опит на "Има такъв народ" да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна", допълни председателят на ПГ на "Демократична България".

Той беше категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

"Страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява", каза Христо Иванов.

Иванов коментира, че политическите сили вече са "на полусъединител на нова предизборна кампания".