Прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала "Хемус" и производството, образувано за принуда срещу Велико Желев. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Русе.

"При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус" бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега", каза министърът. По думите му това днес е било спестено от прокуратурата.

"Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на "Хемус", каза Демерджиев, цитиран от БТА.

Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

Той зададе и въпрос, свързан с това какво се случва с материалите, касаещи трите лота - 7, 8 и 9 на автомагистрала "Хемус", тъй като всички са изработени и предадени в прокуратурата. "Очаквам прокуратурата да извърши всички необходими действия по всички производства, касаещи "Хемус", и не само по тях. Общественото внимание тук е особено голямо и очаквам прокуратурата да си свърши работата", каза Демерджиев.

Министърът коментира още, че по производството за принуда е установено, че има бит човек. По думите му прокуратурата трябва да обясни при какви обстоятелства се е случило.

"Доколкото ми е известно, този човек е дал показания. Събрани са и други материали. Работата на прокуратурата е да каже какво е бил принуждаван този човек да прави. Доста оскъдна е информацията, която се поднесе днес. Когато има принуда, нормално е да се каже в какво се е изразила тази принуда. Знаете, че много щедро се оповестяват някои производства с детайли. Тук поне да се даде основна информация", каза Демерджиев.

Той коментира и ареста в Узбекистан на Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство в дискотека "Соло". Министър Демерджиев заяви, че е разбрал още в първия момент. "Властите на Узбекистан са го спрели с подозрения за фалшив документ за самоличност. Той е изпратен в България. Нашите служители са проверили внимателно документа. По наличните снимки са идентифицирали човека. След това са подали съответната информация към Узбекистан. Той е задържан. Тече производство по екстрадиция. Имаме двустранно споразумение с Узбекистан. Вярвам, че няма никаква юридическа пречка този човек да бъде върнат в България", каза Демерджиев.

Министърът коментира, че му е трудно да отговори защо 12 години този човек не е бил открит.

По повод на борбата срещу разпространението на наркотици Демерджиев каза, че се полагат огромни усилия. "Надявам се, че скоро ще можем да отчетем нови сериозни резултати във връзка с разпространителите на наркотични вещества. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни. Ще направим всичко необходимо да стигнем до най-високите нива на тези вериги", каза още служебният министър на вътрешните работи.