Софийска градска прокуратура повдигна обвинения към бизнесмена Велико Желев. Спрямо обвиняемия е постановена мярка "задържане до 72 часа" за това, че на 24 февруари в София, на бул. "Цар освободител"№6 е направил опит да принуди Б. А., чрез сила да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева противно на волята му и с това да му причини имотна вреда в размер на същата сума.

Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, тъй като на потърпевшия са били нанесени удари в областта на лицето и тялото, информират от прокуратурата.

На 07.03.2023 в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени по компетентност материали по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура относно евентуално извършено престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 213а, ал. 2, т. 4 от НК - изнудване, извършено от повече от две лица.

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда "Задържане до 72 часа". На 08.03.2023 ще бъде извършена преценка за внасяне в Софийски градски съд на искане за постановяване на мярка за неотклонение "Задържане под стража", съобщават още от СГП, които поеха разследването от Софийска районна прокуратура. Предстои събиране и проверка на доказателствата.

Софийска градска прокуратура ще осигури точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и спазването на законите на Република България, а за резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена, заявяват от обвинението.

Желев беше задържан в понеделник вечерта при обиск на органите на реда в офиса на фирмата му в столицата. Претърсване беше извършено и в къщата му в морския курорт "Св. св. Константин и Елена". Той председател на УС на "Хидрострой" АД. Фирмата изгражда Северната скоростна тангента на София. Чрез т.н. "ин хаус" поръчки държавната "Автомагистрали" му възлага и строителството на отделни участъци от магистрала "Хемус", припомня БНТ за дейността на бизнесмена.