Софийската районна прокуратура разследва задържания за 24 часа бизнесмен Велико Желев за принуда, а на МВР е възложено да установи и другите му двама съучастници. Това съобщи на брифинг заместник районният прокурор Борислав Георгиев.

По думите му първоначално разследването е било образувано за нанесена телесна повреда, като впоследствие е преквалифицирано и се води за изнудване.

"Извършени са обиски и претърсвания, иззети са веществени доказателства - документи, компютри", уточни Георгиев.

Изнудваният е бил служител на задържания Велико Желев и е бил принуден да подпише документи, които са били с невярно съдържание.

"Възложено е на МВР да бъдат установени другите лица. Пострадалото лице е разпитано многократно. Принудата, приложена срещу него, е по повод имуществено разпореждане - поемане на финансови задължения. Става въпрос за дружествени отношения в рамките на дружеството", каза още Георгиев.

Снимка: БТА

По думите на заместник районния прокурор има медицински документи, които ще изяснят каква е била причинената телесна повреда, като първоначалните данни сочат, че тя е лека телесна повреда.

Борислав Георгиев отрече разследването да е свързано с констатираните по-рано проблеми с асфалта за пътищата, за които информира служебният регионален министър Иван Шишков.

Малко по-рано той заяви пред БНР, че арестът на Желев го е изненадал.

Снощи стана ясно, че бизнесменът е задържан по дело за принуда. По данни на адвоката му Менко Менков все още няма повдигнато обвинение. 

След акцията в офисите на Желев днес властите претърсват луксозния му имот край Варна - до морето в "Св. Св. Константин и Елена".