Всички пострадали населени места в Карловско ще получат до края на годината заявените средства в междуведомствената комисия за покриване на щетите от наводнението в Карловско през септември, увери по време на изслушване в парламента министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. То беше поискано от ГЕРБ-СДС.

И отчете, че по бюджета на община Марица е бил определен трансфер в размер на 208 337 лв., на община Цар Калоян - 20 730 лв., на Карлово - 9 940 736 лв. Към тях има допълнително около два милиона лева, похарчени за възстановителните дейности, най-вече за почистване, които ще бъдат разгледани и отпуснати при следващото заседание на междуведомствената комисия между 10 и 15 ноември, съобщи той. 

Същевременно Демерджиев предупреди, че средствата в междуведомствената комисия са крайно недостатъчни и ще стигнат само за преодоляване на последствията от бедствието в Карловско. Той заяви, че ако възникне подобно бедствие или наводнение в друга част на страната, държавата няма да има пари от комисията, за да покрие щетите.

"Ресурсът ще стигне за тези три общини, ако се случи в друга част на България, бюджет няма да има", подчерта служебният вътрешен министър.

Депутати ГЕРБ и ДПС изразиха притеснението си, че фирмите, които разчистват на място с техника, вече отказват да работят, защото не им е плащано. Рамадан Аталай от ДПС попита какво става с парите, след като за населените места в района преди ден са били отпуснати 9,9 млн., от които 500 000 лв. само за Калояново.

"Готови ли сте да осигурите средствата, за да не се изтегля техниката, хората работят, а не им се плаща", попита от трибуната депутатът от ДПС. 

"Уговорката ми с местната власт е да се подават поетапно заявките за пари", отвърна министърът. 

"Има 30 семейства, които живеят във фургони по договори за една година, посочиха от ГЕРБ. И настояха да се помисли за отпускане за още пари, но не само по линия на междуведомствената комисия, предложи Десислава Трифонова.

От ПП изтъкнаха, че и при този случай си е проличало недоброто функциониране на институциите и липсата на превенция. От БСП отправиха препоръки относно устройствените планове на селата и за липсата на координация между различните дарителски сметки, в които се събират средства за подпомагане на хората там. Цитираха и местните, които се радвали, че бедствието е станало в светлата част на денонощието.

От "Възраждане" попитаха защо е била недостатъчна техниката и човешкият ресурс на място от страна на държавата, доброволците, според тях, са били повече и по-добре обезпечени с тежка техника. От групата на Костадин Костадинов изразиха и възмущението си, че за пострадалите от наводнението в Карловско държавата не можела да осигури 150 млн., а за украинските бежанци имало в пъти повече средства.

Министърът не се съгласи, че не е имало достатъчно техника на място, осигурена от държавата. Той посочи като оправдание факта, че доброволците са идвали циклично да помагат в разчистването - най-вече през почивните дни, а по-малко през седмицата. Това затруднявало предварителните изчисления колко техника и хора да бъдат изпратени на място.

"Отчитаме слабости в организацията, но най-важното е, че действията ни на терен продължават непрекъснато. Бюджетът за превенция е крайно недостатъчен, следваме събитията", заключи Демерджиев. Той обобщи, че и в момента на място работи техника и наличен състав.

Демерджиев призова депутатите да подобрят уредбата за доброволчеството в България.

Относно причините за бедствието, министърът каза, че още тече следствието. До момента нямало и оплаквания от населението за кражби, за чието предотвратяване са били изпратени полицейски екипи на място. По време на изслушването Рамадан Аталай пък отново постави въпроса за закриването на министерството на бедствието и авариите и упрекна за това ГЕРБ.