Бизнесменът е подсъдим по две обвинения. Първото е за изнудване на наемател на пицария във Варна, при което според прокуратурата е действал заедно с Красимира Колева. А второто е за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Марешки е на свобода срещу 100 000 лева гаранция.

С прекратяването на делото Варненският окръжен съд го препраща по компетентност на Софийски градски съд, съобщиха от пресцентъра, след съдебното заседание, което не се състоя.

В началото му защитата на Марешки поиска делото да бъде прекратено.

"Г-н Марешки е избран за народен представител, от този момент той придобива имунитет и не може да бъде обект на наказателно преследване. Законът е категоричен. Този въпрос не е будил никога дискусия в съдебните състави. Всякакви опити за изместване на темата затова какво качество е имал към момента на деянието, което е обект на наказателното преследване, са несъстоятелни", каза адвокатът му Милен Ралчев, цитиран от местния сайт "Петел".

Той уточни, че не са обсъждали дали Марешки ще се откаже от имунитета си, но подчерта, че бизнесменът е човек, който държи на думата си".

"Възползваха се от придобития имунитет. Освен това техните адвокати поискаха да бъде разглеждано в СГС, ако лицето Марешки си даде имунитета, както обеща. Практиката сочи, че тъй като деянието е извършено преди придобития имунитет, делото трябва да се гледа във Варна. Не смятам, че той ще се откаже от имунитета. Въпреки това мисля, че народните представители ще гласуват за свалянето на имунитета му след искане на главния прокурор. Надявам се да се стигне дотам", коментира обаче потърпевшият Асен Миланов, който го съди.

През това време Веселин Марешки беше на консултации при президента преди връчването на мандат за нов кабинет, като лидер на една от парламентарно представените партии.

След разговорите с Румен Радев той заяви, че за него делото е проява на форма на натиск, чиято цел е завземане на бизнеса му. На въпрос дали би се отказал доброволно от имунитета си, той отговори:

"Моето мнение е, че при всяко положение трябва да има комисия, която да разгледа случая. Аз ще предоставя абсолютно цялото дело на всеки един журналист. Ако някой от вас ми покаже дори и едно доказателство за моя вина, аз ще си оттегля доброволно имунитета. Ако обаче няма, ще търся обратното възмездие за тези, които са ме наклеветили. Ще искам съд за тях".

Делото влезе в съда през 2015 г., след като през есента на 2014 г. Марешки влезе в конфликт с наемателя на пицария "Ред хот" във Варна Асен Миланов. Според обвинението Марешки поискал от Миланов той да му плаща наем за заведението, защото бил собственик на земя пред заведението. Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадинов, който отишъл на място. Марешки го снимал с телефона си, който решил да направи същото, но бизнесменът се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

След близо две години съдебно следствие, делото трябваше да започне отначало, тъй като през март съдията по недо Светлозар Георгиев беше обвинен и даден на съд за натиск над прокурор по друг казус.