Преди заседанието тази сутрин стана ясно, че друг подсъдим - един от бившите директори на СДОТО Цветан Иванов, е подал молба за отлагане, тъй като днес трябва да е на хемодиализа, предаде БНР.

Заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и Иванов пред съда са изправени и други двама бивши шефове на СДОТО - Сергей Кацаров и Камен Иванов. Всички ще отговарят, че заради липса на контрол са създадени предпоставки граждани да бъдат подслушвани.

Решено бе делото да се гледа при закрити врата заради секретната информация по него. По тази причина се очертават няколко казуса. Адвокатите поставиха въпроса за достъпа до разпита на свидетелите, които са засекретени,  поради което защитата е в неравнопоставено положение. Друг аспект е как съдът ще положи усилия да бъде опазена самоличността на свидетелите.

Вчера Цветанов бе осъден на 4 г. затвор, че не е разрешил подслушване. Той заяви, че има натиск върху съда и "поръчана присъда". Днес поясни, че има предвид само конкретния съдебен състав.
Сега разбрал, че невинен човек може да бъде осъден
, цитира го "Дневник".

Подобно на адвоката си Ханс-Петер Ул, ексминистърът се позова на треперещите ръце на съдия докладчика Тони Гетов, което според него подсказвало, че не е убеден в присъдата, която чете.

По думите на Цветанов натискът, който е бил указан на съдията, е чисто политически.

"Разбира се, че политическите ни опоненти, които в момента управляват държавата с това задкулисие, искат моята присъда да бъде такава. На първо място в момента мога да кажа БСП",
заяви Цветанов.

От този съдебен състав очаквал справедливост, както и по другото дело на следващите съдебни инстанциии.

"Това е абсурд, няма как да се подслушва техника, ако тя няма такъв софтуер, а това е недвусмислено казано в обяснението на вносителите на тази техника и затова тази цена е намалена с 50 000 евро", заяви бившият министър във връзка с обвинението.

Тази техника била използвана за оперативни цели, за установяване и локализиране на дадени телефони, които са за тежки престъпления.
Според него контрол е имало от съответните директори и началници.

На 26 май СГС оправда Цветанов по обвинение за длъжностно присвояване.

Натиск

Таня Маринова, председател на Съюза на съдиите в България, заяви пред БГНЕС, че се опитват  различни форми на натиск върху съда както вътрешни, така и външни.

"Изключително се радвам, че има много колеги, които не се подават. Много сме коментирали, че страните по делата могат да отправят упреци към съда тогава, когато не са доволни, но трябва да се въздържат по такива висящи дела, особено когато са видни политически фигури. Това е форма на натиск върху съда по висящите дела",
заяви тя.