По делото в Софийския военен съд за фирма „Интендантско обслужване” и за дрехите на армията, по което беше оправдан на първа инстанция, Ненчев каза:

„Струва ми се, че логиката е на българската прокуратура е обърната обратно. С усилията, които положих, спасих едно държавно дружество на Министерството на отбраната. Спасих стотици хора от глад и безработица в един изключително труден район”.

„Обвинението беше, че съм наблюдавал какво се случва, а не съм оказвал достатъчно ефективен контрол, което не отговаря на истината”, категоричен беше той.

"Прокуратурата не само ще обжалва, най-вероятно ще повдигне още редица обвинения, такова е моето усещане", прогнозира Николай Ненчев.

Продължава другото дело за ремонта на изтребителите МиГ-29. Софийската градска прокуратура обвини Николай Ненчев в престъпление по служба в края на ноември миналата година.

Ненчев беше начело на Министерството на отбраната във второто правителство на Бойко Борисов. Според прокуратурата той е издавал указания подписаното споразумение с руската фирма "РСК-МиГ" за доставка на нови двигатели за бойните ни самолети да не бъде спазвано.

Държавното обвинение смята, че така Ненчев е застрашил живота на летците ни и ги е лишил от качествена подготовка за бойните им дежурства.

Армията ни изпълнява чудесно задълженията си

Който казва, че армията ни частично изпълнява задълженията си, извършва национално предателство, смята бившият военен министър.

Национално предателство, застрашаващо националните интереси, е това някой отговорен политик да каже, че армията частично изпълнява своите задължения. „Към съседите или към потенциален агресор това означава: Заповядайте, ние сме готови”, отбеляза той.

Според него не е възможно в една демократична правова държава, която следва своите национални интереси, да се произнесе подобно нещо. По думите му това означава: „Свалили сме си нещо – заповядайте”. Ненчев е на мнение, че за това трябва дори да бъдат повдигнати обвинения.

Бившият министър е категоричен, че българската армия чудесно изпълнява задълженията си. Според него е правилно решението на сегашния военен министър Красимир Каракачанов да изтегли доклада за състоянието на армията, който ще бъде преработен и ще бъде внесен в парламента.