В 10 часа днес членовете на делегацията са напуснали страната.

По-късно от ДАНС потвърдиха официално информацията. Четиримата палестинци, експулсирани от България, са създавали сериозна заплаха за националната сигурност, се посочва в съобщение от пресцентъра на агенцията. Оттам уточняват, че по време на престоя им е получена информация, даваща основание да се смята, че присъствието им в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност. Заради това на 14 февруари председателят на ДАНС е наложил принудителните административни мерки спрямо палестинските граждани.

Известно е, че Хамас е обявена от Европейския съюз за терористична организация.

До този момент се знаеше за трима представители на парламентарната група на Хамас - блок "Промяна и реформи". Исмаил ал-Ашкар, Салах ал-Бардауил и Мушир ал-Масри дори дадоха телевизионно интервю. Те пристигнаха в България в сряда по покана на неправителствената организация „Център за близкоизточни изследвания”. Неговият директор Мохд Абуаси обясни, че идеята на визитата е след като България свърза военното крило на ливанската групировка Хизбула с атентата в Бургас, да се покаже, че страната ни има балансирана политика. И двете организации са поддържани от Иран.
От Външно министерство пък обявиха, че държавата няма нищо общо с посещението на тримата.

В 7 сутринта са били посетени от българските служби. Те бяха закарани на летището със служебни коли. Обясниха ми, че това се извършва по заповед на ДАНС”, заяви днес пред bTV Мохд Абуаси.
"Имаше натиск от службите, имаше натиск от политически сили, имаше и заплахи от други хора, които не знаем кои са, и те са решили да заминат, за да спестят на страната ескалацията на напрежението", допълни той пред БНР.

По информация на bTV тримата депутати са получили визи от българското посолство в Кайро, което означава, че са били у нас абсолютно законно. Тримата бяха отседнали в хотел в столичния кв. "Люлин".
„Грешно е една страна или движение да бъде обявена за „терористична”, без да е чута нейната гледна точка. Аз се надявам с това посещение да успеем да постигнем някакъв диалог с ЕС и това да бъде „врата” към подобряването на отношенията ни”, заяви вчера в интервю за телевизията Салах ал-Бардауил.

Днес политическият блок на Хамас съобщи в комюнике, че българските сили за сигурност са наредили на представителите му да напуснат страната преди края на петдневната им визита. В изявлението се казва, че решението е взето под израелски натиск и се изтъква, че представителите са влезли в страната официално.
Посланикът на Палестинската автономия в България заяви пред агенция Маан, че е бил информиран от българското външно министерство, че то "съжалява" за присъствието на делегацията на Хамас и е взело решение да я помоли да напусне. От ведомството съобщили, че хотелът не е бил щурмуван, а е проведен "спокоен разговор" с делегатите на Хамас.

В същото време представителят на групировката Ахмад Юсеф коментира, че визитата в България предвещава изваждане на Хамас от "черния" списък на ЕС. Юсеф, който разполагал с конкретна информация, но още не можел да я разкрие, заяви, че държавите членки "нямат никакви резерви относно изваждането на Хамас от списъка", с изключение на Германия и Чехия.

Вчера обаче на българския външен министър Николай Младенов се наложи да уверява колегата си Рияд ал Малики, че депутатите от Хамас са в София на частна визита и няма да бъдат приети от държавни представители. София обясни, че поддържа отношения само с Палестинската власт в лицето на легитимните президент и правителството в Рамала и страната ни няма официални контакти с Хамас.