Софийските организации на Движение България на гражданите решиха да подкрепят за кмет на София гражданската кандидатура на Мая Манолова. При своето обявяване Манолова като демократичен кандидат обяви, че ще се бори за разбиване на корупционния модел на управление в общината. С успешната си работа по каузи като машинното и електронното гласуване, фалита на физически лица и др., тя е доказала, че единствена от заявените до сега кандидати има сили да се противопостави на статуквото, което неефективно управлява София вече 14 години, заявяват от ДБГ.

Изпълнителният съвет на ДБГ в най-кратък срок ще предложи на Мая Манолова и другите дясно-центристки партии, които застанат зад нейната кандидатура, платформа за гражданско управление. Тя трябва да гарантира, че бъдещото управление на Столична община ще следва десни политики за постигане на екологична, подредена и удобна среда за живот на софиянци, борба със злоупотребите в обществените поръчки, облекчаване на микро-малки и средни предприятия в работата им с общината, недопускане на увеличаване на местните данъци и др.

ДБГ ще проведе разговори за съставяне на широка дясно-центристка листа за общински съветници.

Настимир Ананиев, лидер на партия "Волт" прогнозира, че Мая Манолова ще е следващият кмет на София. Според него некачествените ремонти ще потопят Фандъкова на тези избори.

"Тези местни избори ще са много динамични и целия изборен вакуум в София ще бъде изсмукан от битката между Манолова и Фандъкова" това заяви в гостуването си в Нощен Хоризонт Настимир Ананиев, лидер на Европейска партия Волт.

Волт ще се яви в коалиция заедно с партия Българска Социалдемокрация и други организации на предстоящите избори. Коалицията се казва движение Заедно за промяна и има амбициите да има поне един кмет на областен град.

Ананиев коментира и заявката на Мая Манолова да се включи в битката за кметското място в София. "Мая Манолова беше острие в парламента, а в ролята си на омбудсман се превърна в острие на гражданите. Аз съм положително настроен към нейната номинация, след като тя беше много активна по няколко теми, които са важни за Волт и мен лично. Тези теми са пътната безопасност, машинното и електронно гласуване и замърсяването на въздуха в София" заяви той.

Относно Йорданка Фандъкова, Ананиев каза, че некачествените ремонти ще я потопят на тези избори, тъй като Инспектората към Столична община е под личното ръководство на кметицата и там тя не може да се оправдава с общинския съвет.

Гласоподавателите на ГЕРБ са също разочаровани от лошото качество на строителството в столицата. Като цяло софиянци са недоволни и ще търсят промяна, допълни той.

Запитан дали коалицията ще подкрепи Манолова за кмет на столицата , той отговори, че най-вероятно Манолова ще е следващия кмет на София, но трябва да покаже, че действително е граждански кандидат за да бъде подкрепена. Движение Заедно за промяна ще реши на коалиционен съвет до няколко дни кого ще подкрепи.

Волт има положителна нагласа към Манолова, но решението ще бъде взето и на основание конкретните решения, за които би работил бъдещият кмет, а теми като повишаване на прозрачността в дейността на местната власт чрез публичен онлайн регистър на гласуванията на общинския съвет, повишаване на прозрачността и механизмите на контрол при разходването на публичен ресурс и работата на общинските дружества, изпълняване на мерките за борба със замърсяването на въздуха са приоритетни.