Дясната формация "Демократична България" внесе в парламента предложения за промени в законодателството, които да доведат до поевтиняване на горивата при запазване на конкуренцията в сектора.

Основното предложение е да отпадне Законът за горивата и да бъдат променени законите за ДДС и за акцизите, и данъчните складове.

"Предлагаме народните представители да изменят няколко действащи закона и на първо място да отменят този прословут картелен закон за горивата, който беше приет с пълно единодушие през лятото, и с който на практика ликвидираха конкуренцията в търговията с горива и по този начин създадоха тази коалиция, която наричаме коалиция "Лукойл", каза Атанас Атанасов от ДСБ.

"Демократична България" няма право на законодателна инициатива, тъй като не е парламентарно представена партия, но предложенията им могат да бъдат припознати или не от народните представители.

"Искаме да видим дали има един, поне един народен представител, който да поиска по-голяма конкуренция на пазара на горива. Сега за нашите конкретни предложения - увеличаваме достъпа до акцизните складове, знаете, че една компания след наше спечелено дело през 2005 г. стана ясно, че притежава 80% от данъчно акцизните складове - "Лукойл"", каза Мартин Димитров от Демократична България.

По думите му, когато на пазара има малки играчи, има ценова конкуренция, а когато ги няма, цените се повишават.