Цената на природния газ от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, постигната в периода януари - април, когато купувахме руски газ. Това коментира пред журналисти в парламентарните кулоари Ивайло Мирчев, народен представител от "Демократична България". Това ще е добре за бизнеса и за битовите абонати.

"Не съм запознат докога са договорени доставките на втечнен газ, но предварителните информации са, че няма да има проблем с газовите доставки. Отново ще повторя, че цената на газа от май до декември ще е по-ниска от тази за периода от януари до април. Важното е да имаме различни източници на газови доставки, за да си гарантираме енергийната независимост", категоричен бе Ивайло Мирчев по повод новината, че премиерът е договорил доставки на втечнен газ от САЩ.

Колегата му Владислав Панев от "Демократична България" коментира, че колкото повече алтернативи има България за внос на газ, толкова по-добре. По думите му страната ни има достатъчен капацитет от LNG терминали през Гърция и Турция, от които да вкарва втечнен газ.

Панев също заяви, че очаква в следващия отоплителен сезон индустрията, физическите лица и потребители да получат сравнително изгодни цени на газа.

"Чисто физически втечненият газ може да дойде по един начин - с кораби и след това през терминали за втечнен газ, каквито има в Гърция и Турция, които с газопроводи са свързани и с България. Така че физически пътят е ясен - въпросът е източникът", посочи Панев. Той бе категоричен, че колкото по-разнообразни източници на природен газ договорим, толкова по-добре.

Панев каза още, че през новия отоплителен сезон интерконекторът с Гърция трябва да заработи, което означавало един милиард кубически метра допълнително азербайджански газ. Това ще окаже влияние не само на количествата, които се доставят в България, но и на цената, коментира депутатът.

По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна ПГ "Възраждане" постави въпроса дали визитата на българския министър-председател в САЩ е с цел решаване на газовия въпрос или има друга цел, свързана с бъдещите политики на българското правителство за Република Северна Македония и с българското вето.