Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заподозря, че премиерът Кирил Петков е в САЩ за инструктаж да вдигнем ветото за еврочленството на Република Северна Македония срещу американски втечнен газ. Подозренията си председателят на парламентарната група изказа в декларация от парламентарната трибуна.

"Дали посещението на нашия министър-председател има друга цел, защото все по-упорито се говори и ще продължава да се говори, че посещението всъщност е не с цел решаване на газовия въпрос, който очевидно няма как да бъде решен с доставки на втечнен газ от Съединените щати, поне не в близко бъдеще, а по-скоро е свързано с инструктаж по отношение на бъдещи политики на българското правителство за Македония", попита Костадинов.

"Все по-упорито се говори в обществото, че става въпрос за сделка, с която българското общество трябва да бъде успокоено, че ако вдигнем ветото над Македония и преговорите за начало на разговорите с ЕС за членство, ще получим някакъв митичен по-евтин газ", отбеляза той. И допълни, че "не всички плащаме данък газ заради вярванията" на управляващите "в митични евроатлантически ценности".

"Ако българското правителство има ясна политика какви политики ще изпълнява, да ги каже ясно, те трябва да бъдат съгласувани с Народното събрание, иначе ще се окаже, че това не е посещение, а привикване за инструктаж", настоя Костадинов.

"Това правителство не представлява вече никого, освен себе си, дори не представлява и голямата част от своите избиратели, а представлява само и единствено тези, които го поканиха във Вашингтон, коментира лидерът на "Възраждане".

Костадинов беше категоричен, че българският министър-председател е бил унизен с изключително ниското ниво на срещите му.

"Възниква въпросът как така, толкова рязко, изведнъж се наложи пътуването на българския министър-председател, имайки предвид, че беше ясно още от 24 февруари, че проблем с газа ще има и този проблем между другото беше предварително калкулиран в щетите и загубите, които българската икономика ще понесе в резултат на санкциите, които ние заедно с другите държави от Европейския съюз наложихме на Русия", каза Костадинов.

И продължи с въпросите: "Тази негова визита по покана ли е, или е по привикване? Защото, ако те канят, те канят по съответни протокол. Българският министър-председател беше унижен, нивото на срещите му беше изключително ниско", каза Костадин Костадинов.

По думите му разговорът на Петков с Блинкън е бил онлайн, а с вицепремиера Камала Харис е имало "набързо проведена среща". Всичко това, според Костадинов, говори, че това не е визита по протокол, а "привикване за инструктаж". Лидерът на "Възраждане" направи сравнението, че само десетина дни преди българския премиер Кирил Петков във Вашингтон е бил на посещение италианският му колега, но него го е приел лично президентът Байдън.

Костадинов нарече Камала Харис "Камила", при което последва напомняне от страна на председателя на НС Никола Минчев, че е изговорил грешно името й. Костадинов отвърна: "Бъркам ги животинските имена понякога". Изказването му накара Минчев да изрази възмущение. "Не от трибуната такива обиди", направи му забележка парламентарният председател.