Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова да се допуснат страните от Западните Балкани в Европейския съюз, като нарече разширяването "проект, който ще допринесе за мира и просперитета", предаде ДПА.

"Разширяването може да донесе огромни ползи както за региона, така и за Европа като цяло, като помогне да се гарантира стабилен, проспериращ и мирен континент", заяви той пред германската медийна група "Функе".

Темпото ще зависи от скоростта с която страните ще изпълняват критериите за присъединяване. "Във всяка от тези страни все още трябва да бъдат приключени реформи", заяви той, но подчерта, че ЕС също трябва да спазва обещанията си и да признае напредъка.

Страните от Западните Балкани включват Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово. ЕС води преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора. Албания и Република Северна Македония са официални кандидати. Косово и Босна и Херцеговина досега бяха смятани за потенциални кандидати за преговори.

Чехия и Словакия блокираха в края на миналата година приемането на важен текст за напредъка на процеса на разширяване. България наложи вето на започването на преговорите със Северна Македония поради общата история на двете страни и от отказва да признае македонския език, като го смята за диалект на българския. Това решение блокира и планираното начало на преговорите с Албания, припомня ДПА.

Ситуацията се смята за проблемна, защото към балканските страни проявяват интерес и сили като Русия, Китай и Турция, отбелязва агенцията.