Със 115 гласа Народното събрание одобри проектобюджета на държавата за 2019 г. на първо четене. Против бяха 85 депутати - от БСП и ДПС. Нямаше въздържали се народни представители.

Бюджетът за догодина е един от най-добрите за последните 10 години, заслугата е на работещите, обявиха от ГЕРБ, защитавайки предложената от правителството план-сметка на държавата за 2019 г. при дебатите в пленарната зала.

Защо според ГЕРБ "този бюджет" е най-добрият

Бюджетът е поредният на устойчив икономически растеж, заложен е рекорден ръст в приходите - 5,6 млрд. лв. повече спрямо тази година, което ни дава възможност да реализираме приоритетите си в разходните политики, включи се в дебата председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. На критиките на левицата за доходите тя отговори, че догодина основният приоритет и тежест е именно при доходите.

И още числа - 0,5 процента салдо, дефицит, което показва правилната политика на правителството, намалява държавният дълг, 4,8 на сто очаквана безработица догодина, което е рекордно ниско, изброи Стоянова.

Този бюджет е възможният и вместо да се сравняваме с други държави, да поздравим гражданите и работещите, които са изработили този БВП, и благодарение на които догодина ще могат да бъдат направени повече разходи, призова Александър Ненков, цитиран от БТА.

Този бюджет е насочен към градеж, към личния състав, към по-добра бойна подготовка и по-високи способности - така обобщи парите за отбрана през 2019 г. председателят на ресорната парламентарна комисия Константин Попов. В сектор "отбрана" е най-големият бюджет, откакто имаме професионална армия - над 1 млрд. лв., подчерта той. Попов отбеляза, че с близо 100 процента са повече средствата за капиталови разходи, което означава възстановяване на техниката, заложено е и финансиране на проектите за модернизация на въоръжените сили. На трето място бюджетът гарантира стабилност и изпълняване на поетите ангажименти, добави Попов.

Общият размер на разходите в образованието за 2019 г. е 4,203 млрд. лв., прогнозата за 2020 и 2021 се планираните средства да са 3,7 и 3,8 на сто от БВП, посочи Таня Петрова. 30 млн. лв. са предвидени за работа с деца от застрашени групи, за качествено образование в съответствие с пазара на труда, 1,6 млн. лв. са заделени за стипендии за учениците от дуалната форма на обучение, отбеляза депутатът. Петрова подчерта, че се предвижда освобождаване от такса за студентски специалности, които не са особено търсени.

Проектобюджетът за 2019 г. е добър, защото дава най-много за най-важното - за ръста на доходите на българските граждани, затова ние ще го подкрепим. Това заяви в парламента зам.-председателят на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов при дебатите по проекта на държавния бюджет за 2019 г.

Втора година имаме бюджет, който отразява философията на нашето управление, каза Веселинов. По думите му тази философия често е критикувана, но тя работи и това се потвърждава от икономическия растеж.

Политиката за размразяване на доходите започна през миналата година и тази има много по-осезаеми размери, отбеляза Веселинов. Според него ръстът на доходите е една от най-мощните мерки за справяне с демографската криза. В това отношение бюджетът за следващата година е в правилната посока, каза още той.

Защо БСП и ДПС не подкрепиха бюджета

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че няма да подкрепят бюджета за 2019 г., защото е бюджет на застоя в икономиката, на увеличените данъци за бедните хора, защото е бюджет на безпътица и безнадеждност, който не дава перспектива. Тя отбеляза, че от увеличени данъци и акцизи държавата ще прибере 1,5 млрд. лева повече, а ще даде 900 млн. лева за социални нужди.

Всичко е замразено в иначе най-социалния бюджет, коментира Нинова по време на дискусията. Една мярка няма срещу демографската катастрофа, посочи тя и изреди, че се замразяват обезщетението за отглеждане на дете от една до две години, размера на детските надбавки, еднократната помощ при бременност и раждане.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че предложеният бюджет не отразява цикъла на икономическото развитие и не подкрепя растежа. Нереална според него е и прогнозата за инфлацията. Според него приходната част на бюджета се увеличава през "патента на ГЕРБ" - вдигане на прагове, акцизи, безброй такси. Това увеличава и натиска върху бизнеса и българските граждани.

Разходите се увеличават и това ще напомпва инфлацията, а растежът ще се забавя, смята Цонев. Инфлацията ще изяде и част от увеличаването на пенсиите и заплатите и ще повлияе зле на икономическия цикъл, посочи той.