"Управляващите взимат пари с бюджета от хората, а после им ги връщат. Бедните хора ще дадат най-много. Колкото и нестабилно да е управляващото мнозинство, то ще се събере и ще си приеме бюджета, без да се съобразява с аргументите на опозицията". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред БНР. "Като абсолютна стойност и като числа наистина най-много пари ще бъдат похарчени за хората. Но преди това ще бъдат взети от хората. Аз го оприличавам това предложение за бюджет нещо като "Взел Кольо, дал Кольо" - взел малко повече, дал малко повече. Взима се от хората и най-вече от по-бедните", коментира депутатът от левицата.

Ако има кворум в Народното събрание, ние ще влезем и ще защитим своите аргументи. Но не вярвам в това, че ще бъде прието нещо от нашите предложения. Това, което се случва, е изцяло отговорност на управляващото мнозинство", поясни Проданов относно предстоящото обсъждане на бюджета за следващата година в пленарна зала.

Той подчерта, че парламентарният дебат често умишлено е заглушаван от управляващите, като не приемат предложенията дебатите да се излъчат пряко по националното радио и телевизия. "Правим широки обществени обсъждания по темите, които предлагаме. По повод алтернативния бюджет изнасяме дебата отново извън залата, като в понеделник ще имаме среща с финансисти, икономисти, учени, професионални организации, синдикати. В тези срещи се опитваме да чуем всички аргументи "за" или "против" нашите предложения, като се съобразяваме с тях", обясни той.

Проданов подчерта, че министърът на финансите не е счетоводител, а политик. "Бюджетът на държавата е различен от бюджета на една фирма. През него се осъществяват основните политики за следващата година, задават се приоритети в кои области държавата ще вложи повече усилия. "На всеки по малко" за нас не е устойчива политика, която да зададе правилна посока", уточни той. Като пример посочи здравеопазването. "В рамките на две години бюджетът за здравеопазване става с 1 млрд. лв. повече. В същото време българите сме намалели още с 120 000-130 000. Подобрение в здравеопазването няма. Другата година ще е същото. Настояваме за радикални реформи, за може парите на българските граждани да се харчат правилно", категоричен е зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Проданов коментира и изказването на Цветанов, че БСП се храни от скандали. "Скандалът с корупцията за паспортите от БСП ли беше създаден? Скандалното изказване на вицепремиера Симеонов, адресирано към майките на деца с увреждания и последвалото изказването на премиера Борисов, че по-добре Симеонов да остане, защото ще се разпадне коалицията, не са провокирани от БСП. Тези скандали са ежедневие и идват от управляващото мнозинство", каза още той и допълни, че БСП, като опозиционна партия, не може да не вземе отношение и да ги коментира.

По повод предложението за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, Проданов обясни, че това е по-справедливо и сегашната данъчна система има нужда от промяна. "Облагането с плосък данък е изчерпано", категоричен е той. Проданов подчерта, че икономическата и политическата обстановка в страната се е променила.

"От БСП понасяме санкциите си за това, че не сме се регистрирали в зала. Когато пътуваме в страната и се срещаме с хората, също оставаме без заплата. Избрали сме този път и смятаме, че той е по-правилен, отколкото да стоим и да крепим мнозинството, което работи против интересите на българите", каза още народният представител.

По повод социологическите проучвания, Проданов коментира, че данните във всяко едно от тях са различни, но по-важни са нагласите на обществото. "Протестите, които всеки ден се организират от гражданите, не са покана за танц към правителството, а покана да си ходят", каза още Христо Проданов.