Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България,  каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ. Днес Горанов замести премиера Бойко Борисов, който депутатите искаха да разпитат по сделката. 

„Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя“, посочи той.

„В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка“, заяви финансовият министър.

„Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка“, обясни Владислав Горанов.

„Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения“, каза още министърът.

Не смятаме, че въпреки обществения интерес, включването на държавата в една подобна сделка, е методът за защита на интересите на гражданите, каза министърът на финансите.

„Не ми е известно да е коментиран конкретен евентуален печеливш от подобна сделка“, коментира той в отговор на въпрос на БСП водени ли са разговори между правителствата на България и Чехия преди да стане ясен купувачът на ЧЕЗ.

„Това, че ЧЕЗ иска да напусне българския пазар е известно повече от година“, уточни Горанов и допълни, че разговори по отношение на евентуален купувач на ЧЕЗ не са водени.

„Не мисля, че някоя от службите е разполагала преди нас с информация, че за купувач на ЧЕЗ ще бъде избрана фирмата „Инерком“, ако някой твърди подобно нещо нека го докаже“, обясни финансовият министър в отговор на въпрос на опозицията разполагало ли е правителството с информация от службите по сделката за ЧЕЗ.

Председателят на комисията депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че е очаквал премиерът Бойко Борисов  да дойде и да даде отговори на голяма част от въпросите, които стоят пред Комисията. 

„Изпратили сме писмо до чешката страна за това какви са били изискванията към купувачите на ЧЕЗ“. Изпратил съм писма до службите да бъде разширена информацията относно участниците и финансирането на сделката, включително и по линията на партньорските служби“, обясни Жельо Бойчев.

Той уточни, че в писмо до Комисията премиерът Бойко Борисов заявява: „Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България. 

Главният прокурор Сотир Цацаров информира, че няма досъдебни производства и преписки, които да се водят за Гинка и Славчо Върбакови. Няма и такива, които да касаят Инерком. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че с отказа си правителството да участва в сделката с ЧЕЗ, се отказва да защити националния интерес. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че 14 550 000 лв. са санкциите за ЧЕЗ от 2005 г. до сега.