Шефовете на службите за сигурност отрекоха твърденията на лидерите на ПП-ДБ, че съгласуването на имената на ръководителите им с партньорските държави е нормална практика в ЕС и НАТО. По време на открито изслушване в пленарната зала председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев категорично заявиха, че става въпрос за чисто национална процедура и няма изискване за такава да се съгласуват предварително назначенията с когото и да било, в това число чужди посолства. Назначените преминават само през проверка на нашата комисия за достъп до класифицирана информация.

Изслушването им бе поискано от "Възраждане" заради огласените записи на ПП, в които се говори, че вече са съгласували предварително смяната и имената на шефовете на службите за сигурност с "посолството" и с "посолствата". Преди изслушването парламентът реши изненадващо то да протече при открити врата и заседанието не бе засекретено.

Пръв пред депутатите застана шефът на ДАНС Пламен Тончев, който благодари, че има възможност да защити честта на служителите в ДАНС на фона на изтеклите записи и коментарите от последните дни.

Няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специални служби с чужди специални служби или посолства, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев.

"Ние, като членове на ЕС и НАТО, също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби", каза Тончев. Той увери, че ДАНС е надежден и търсен партньор от европейските служби и службите на НАТО.

"Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на Министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС", заяви той.

Снимка: БТА

"Интересно е на какво се базират твърденията за увреждащите имиджа на институциите и служители твърдения за руско проникване в българските специални служби. Не искам да се връщам на записа, който изтече през предходната седмица, но там ясно се вижда, че това е наратив, удобен за някого и се извършва на гърба на българските специални служби", допълни още той. Не знам какъв е източникът за дефицита на доверието към агенцията, която оглавявам. ДАНС е надежден и уважаван партньор на партньорските служби, подчерта Пламен Тончев. 

"И за да оборя този наратив, който се появява ежедневно в публичното пространство - през месец май 2023 България бе приета за пълноправен член на Европейския колеж за разузнаване", подчерта той. 

Снимка: БТА

Тончев отрече и намеците за руско влияние в службите, като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. И припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

"Тези институции са основен стожер на сигурността на държавата и гражданите. Опитите за дискредитиране на институциите и разделението на обществото, е елемент от хибридните влияния и операции, в това число и на Москва. Той посочи, че от политическото говорене личи, че не се познава спецификата на дейността на Агенцията.

"Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата", изтъкна Пламен Тончев.

"Не разполагам с информация президентът да е оказвал влияние върху изборите", отговори на въпрос на БСП шефът на ДАНС, попитан за значението на "направихме ала-бала с президента", реплика от записа на партийното заседание на ПП.

Снимка: БТА

След Тончев на парламентарната трибуна застанаха шефовете на Военното разузнаване и на ДАР. 

"Такива изисквания няма. Това са суверенни национални решения. Президентът издава указ, НС има механизмите да осъществява контрол. Не мога да коментирам дали някой без мое знание някъде е съгласувал нещо. Не съм аз човекът и органът, който може да каже законно, незаконно и как се процедира в такива случаи", заяви на свой ред и шефът на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев.

Снимка: БТА

"За назначаване на председателя й има посочени няколко предварителни изисквания - никъде в тях не е упоменато, че той, преди да бъде назначен, трябва да се съгласува, утвърждава, представя на чужди посолства, държави или международни организации", подчерта Антоан Гечев. Той изтъкна, че такива изисквания нито формално, нито неформално не съществуват в регламентиращите документ на НАТО, ЕС, нито на друга международна организация, на която ДАР е член.

"Служба "Военно разузнаване", като част от въоръжените сили, е деполитизирана и надпартийна, и в този контекст не можем да коментираме действия или бездействия на политически обекти или субекти или политическа партия, която е парламентарно представена", заяви от своя страна шефът му, генерал Венелин Венев.

"Като военнослужещи, сме в юрисдикцията на началника на отбраната, като служба сме пряко подчинени на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, по командна линия са вече президентът и председателят на НС", обясни той. 

И призова политиците: "Ако може дебатът да се води по по-различен начин".

"Хората, които работят за службата и държавата, мерят по четири пъти радиацията в Украйна, за да имаме време да ви кажем да сложите противогазите и да отидете в бомбоубежищата. Тези хора са на достатъчно голямо разстояние от родината и поемат нещата лично. Оттам пада мотивацията и се налага да ги успокоявам", каза генералът. Венев разкри, че "въпросната история" със записите го е заварила на среща с НАТО-вски генерал по сигурността. Той съобщи, че службата е получила разрешение от НАТО да разсекрети информация за това какво се е случило преди началото на войната в Украйна. И изрази намерение да го направи на заседание на съответната комисия, а от ПП-ДБ обвиниха службите, че дали подвеждаща информация преди това - че война няма да има.

"От това изслушване стана ясно, че достъп до класифицирана информация се дава от комисията в София, а не в Брюксел", обобщи чутото Тома Биков от ГЕРБ. И попита "Асен Василев като какъв ходи да съгласува в посолства - ако ходи в някакво друго качество, това също не е добре, той е длъжен да го каже, защото е политик и публична личност". "Не очаквайте подкрепа от нас в посока болшевизъм и посока комунизъм", обърна се Биков към ПП-ДБ.

От името на мандатоносителите пък Атанас Атанасов съзря, че цялото изслушване и действията на президента били, за да им се попречи да съставят правителство.

"Става въпрос за елемент от една цялостна кампания за дискредитиране на една политическа сила с цел проваляне на втория мандат. Вчера стана ясно, че г-н президентът също участва в тази кампания. Председателите на специалните служби са назначени от същия този президент по предложение на неговото правителство. Смятаме, че трябва да се промени механизмът на назначаване на шефовете", заяви Атанасов.