Решението е одобрено на днешното заседание на министрите, съобщи правителствената информационна служба.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че вицепремиерът Меглена Кунева му е направила "добро предложение" за шеф на ДАНС.

Оше тогава името на бившия зам.-министър на МВР от първия кабинет на ГЕРБ Димитър Георгиев се появи като възможен кандидат заедно с един от сегашните зам.-министри - Цвятко Георгиев, и Недялко Недялков - и.д. директор, който бе заместник на подалия оставка шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

Димитър Георгиев е достоен човек, който изцяло покрива критериите за ръководител на ДАНС, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА. По думите му той е безупречен и много отговорен към рабатата си.

Бившият вътрешен министър категорично отрече да е имало натиск от страна на РБ за кандидатурата, предложена от Кунева. По думите му номинацията е постигната с консултации между партньорите, като водещ бил професионализмът.

По думите му ще е много трудно, но Георгиев ще се справи със задачите си.

"Убеден съм, че той няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии, да се превърне в политическа полиция. Има потенциал, качества да го направи", каза още Цветанов.

Трябва да се отнесем с подобаваща отговорност от гледна точка на отговорностите, които ще изпълнява Димитър Георгиев, номиниран е един достоен кандидат, заяви и лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

За факта, че номинацията е на РБ и тезата, че "преяждат с власт", Местан коментира, че самият той е обвиняван в това, но тази опорна точка не била на ДПС.

"Този израз "преяждане с власт", с който беше номинирано ДПС в участие в предишните две управления, по никакъв начин не кореспондираше с реалната властова тежест, която имахме и в кабинета "Сакскобургготски", и в кабинета "Станишев", и в кабинета "Орешарски". На фона на властовите позиции, които заеха колегите от РБ, ние звучим като пионерчета, да не кажа чавдарчета", коментира още той.

Предложението за председател на ДАНС е на премиера, негова е и отговорността, както за целия сектор "Сигурност", коментира пък Красимир Янков от БСП.

"Димитър Георгиев, каквито и качества да е имал, е в нова среда, с нови шефове и трябва да изпълнява личната воля на премиера Борисов. Новата политическа среда, начинът, по който се управлява държавата, ще се отразят и на сектор "Сигурност", заключи депутатът.

В РБ смятаме, че Димитър Георгиев е почтен човек и голям професионалист и в този смисъл нямаме никакви опасения, коментира пък Найден Зеленогорски от РБ. Според него в случая с Георгиев става въпрос за безспорен авторитет, който е общоприемлив за мнозинството.

До часове кандидатурата на Димитър Георгиев ще бъде одобрена, заяви междувременно президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Австрия, където е на посещение, предаде Дарик радио.
На въпрос дали е съгласен с номинацията, той отговори, че е изцяло позитивен към нея и тя предварително е била съгласувана с него от премиера.

Кой е Димитър Георгиев

Димитър Георгиев е роден на 15 август 1968 г. в София.
Завършил е ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, откъдето има магистърска степен по икономика.

От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР.

След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. оглавява дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”, след което – до 28 май 2013 г., заема поста зам.-министър на вътрешните работи.

В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. е  директор по сигурност на Комуникационна компания „Теленор България”.

Специализирал е в Академията на МВР, в института по лидерство "Пойнтман", САЩ, в Европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания, в Източния университет на Ню Мексико, САЩ.
Участвал е в курсове за повишаване на квалификацията в Испания, Унгария, Гърция, Германия, Холандия.

Преди време Георгиев получи званието Кавалер на Националния орден за заслуги към Франция.

Смяна и във ВМС

Правителството предлага още на президента да издаде и указ, с който да освободи контраадмирал Димитър Денев от длъжността командир на Военноморските сили и от военна служба, поради навършване на пределна възраст за притежаваното звание.
До назначаването на титуляр, но за срок не по-дълъг от една година, да заеме поста е предложен сегашният зам.-командир на ВМС комодор Димитър Ангелов.