След Андрей Райчев и Васил Тончев, и политологът Даниел Смилов прогнозира нови парламентарни избори, вместо минималната опция да бъде излъчено правителство. Пред Dir.bg той предположи, че БСП ще получи третия мандат, а нов вот ще затвърди ръста на ИТН и ДБ.

- Репутационно как ще се отрази даването на мандат на БСП, съответно на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", както на президента, така и на съответната политическа сила?

- Това, което виждаме, е, че има известна надпревара, най-вече репутационна, между партиите - кой да вземе третия мандат. Малко е спорна тя, тъй като шансовете за реализация на този трети мандат не са много високи и те, на практика, не зависят толкова нито от БСП, нито от ДБ в такава степен, още по-малко от ИБГНИ.

Това, което може да се каже, е, че БСП държат, като най-голямата от тези три партии, те да получат мандата. Още повече, че те са партията, която е излъчила и Румен Радев като кандидат за президент. От тази гледна точка, има политическа логика те да са мандатоносител. От друга страна пък, ако те бъдат посочени от Радев, това прави задачата за реализиране на третия мандат почти неизпълнима.

От гледна точка на ИТН БСП все пак са партия на статуквото - те едва ли биха разговаряли много сериозно с БСП за сформиране на правителство. Има и допълнителното усложнение - ДБ заявиха, че не биха участвали в такова правителство с мандат на БСП. Макар че това изглежда политически логичен ход БСП да получи мандата, вероятно е това да снижи шансовете, колкото и малки да са те, за съставяне на правителство, и това е нещото, което Радев обсъжда.

Естествено, за него, с оглед на президентските избори, БСП изглежда по-рационалният избор. Но, ако той се колебае между тези две партии, в крайна сметка печеливш може да се окаже ИБГНИ. Те в момента са се позиционирали малко по средата между БСП и ДБ и това е техният шанс номинално да получат този мандат. За мен обаче по-скоро не това е толкова важният сценарий и важният разказ в момента. По-скоро важно ще бъде дали тези четири партии заедно с ИТН изобщо са склонни да седнат да обсъждат заедно сформиране на правителство. И за съжаление, към момента не мога да кажа, че такова желание е налице, особено от партията на Слави Трифонов.

- Все пак - правителство или избори е прогнозата Ви?

- Към този момент по-вероятният сценарий е този за избори. Това би била моята прогноза. По-добрият вариант за страната не е да ходим на още едни избори, защото вероятно е резултатът от тях да не предложи коренно променена ситуация от тази в момента. Тоест, тези избори са в някакъв смисъл загуба на време и отлагане на същия дебат за след няколко месеца.

- Ако изборите са "две в едно", виждате ли спънки - първо от техническо естество при машините, и след това - като евентуално разконцентриране на избирателя между кандидат-президента му и партията му, които може и да не съвпадат?

- Технически ЦИК трябва да каже как стоят нещата, но щом е необходимо тяхното произнасяне, ясно е, че технически няма да е лесна организацията. Това са два различни избора с машинно гласуване. Първо, трябва да знаем дали машините, с които разполагаме, са в състояние да издържат едно такова упражнение. Това са все въпроси, на които са компетентни да отговорят от ЦИК. И аз също чакам с интерес тяхната позиция.

От гледна точка на спестяване на средства, разбира се, логично е изборите да бъдат "две в едно", да не се ходи два пъти, дори вероятно три пъти да се гласува. Но от гледна точка на партийната логика на отделните партии там ситуацията е доста сложна. Това, което можем да кажем, е, че партиите, които имат силни кандидати на президентските избори, биха спечелили от сливането на изборите "две в едно". Те дори и да не са слети, пак ще бъдат достатъчно близо във времето, защото просто календарът е такъв.

Така че президентските избори със сигурност ще окажат влияние върху парламентарните. Дали са слети, или не, е второстепенен въпрос. Общата логика е, че партиите със силни кандидати за президент могат да разчитат и на по-добър резултат на парламентарните избори. И обратното, разбира се.

- Кой ще понесе вината от политическата криза на електорално ниво - в отлив на гласове? И кой ще спечели от това?

- Трябва да видим нови социологически сондажи. И сега малко бих спекулирал на тази тема. Но, ако се запазят тенденциите, които наблюдавахме дотук, има две партии, които вървят във възходяща линия. Това бяха ИТН, който увеличи гласовете на изборите на 11 юли, и ДБ, която също така регистрира много сериозен скок в подкрепата. Първият важен въпрос е дали тези тенденции ще се запазят. Аз по-скоро бих казал - да.

Има го и разочарованието обаче у избирателите поради факта, че така наречените партии на промяната, нещо не могат да си говорят и не се разбират. Това е сериозен фактор, който според мен ще окаже негативно влияние и може да ограничи позитивната тенденция на нарастване на подкрепа. Защото все пак, да караш избирателя три пъти да ходи на избори, е малко безпрецедентно. Как ще бъде разпределена отговорността за това решение в очите на българския избирател, е много трудно да се каже и да спекулираме в момента. Но тези тенденции трябва да бъдат отчетени. Първите нови сондажи ще покажат и една по-реалистична картина.