Ивайло Мирчев е роден през 1980 г. в Добрич. Завършва бакалавър в Стопанска академия "Д. А. Ценов" със специалност "Маркетинг", както и магистратура със специалност "Финанси". Икономист и собственик на две български IT компании, член на Изпълнителния съвет на "Да, България!". Той и лидерът на партията Христо Иванов миналата година акостираха с лодка на плажа в Росенец, където се намира имението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, и предизвикаха проверка за законността на постройките. Депутат от коалиция "Демократична България" и в 45-ия, и в 46-ия парламент, в който беше избран за председател на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Семеен, с две деца.

- Г-н Мирчев, след като "Има такъв народ" (ИТН) не получи вашата и на останалите партии подкрепа и отвърна, че няма да подкрепи третия мандат, съставянето на правителство изглежда невъзможно. На какво разчитате все още, при положение, че в крайна сметка категорично и вие, и ИБГНИ заявихте, че няма да застанете и зад кабинет с мандата на БСП. Има ли изобщо смисъл от новите консултации при президента, след като пък самият той не прие идеята на социалистите служебните министри да станат редовни?

- Разчитаме, че ИТН ще се върнат на масата за преговори и третият мандат, след консултации с партиите, ще може да бъде реализиран. Но това не може да стане без тях.

- Вярвате ли наистина, че това ще се случи, те бяха абсолютно категорични, че няма да го направят, а и отношенията ви станаха твърде лични, включително с атаки за семейството на Христо Иванов?

- Ние конфликт с тях нямаме и държа да отбележа, че по никакъв начин не отговаряме на този тип атаки и не считаме, че това е зрелият политически разговор в парламента. По тази причина няма да отговорим по същия начин на колегите. Трябва да сме доста по-прагматични и да знаем, че ние сме в Народното събрание и представляваме хора, от които сме искали подкрепа. Не може да си в Народното събрание и да се държиш по този не особено парламентарен начин. От тази гледна точка, игнорираме това тяхно поведение и личните нападки и се концентрираме върху това да конструираме управление, ако те проявят разум и се върнат на масата на преговорите в следващите една-две седмици. Притеснявам се, че ако това не стане, резултатът ще е - нови избори. Песимист съм за различни сценарии и не вярвам, че без ИТН можем да направим нещо. 

- От всички атаки на партията на Слави Трифонов срещу служебните министри, най- обоснована се оказа тази с канадското гражданство на Кирил Петков. Според юристи вероятно, дори да се окаже, че декларираният от него отказ не е достатъчен, Конституционният съд (КС) ще реши, че подписаните му решения са валидни. Президентът пък дори заяви, че това е атака на корупционери. Смятате ли обаче все пак, че това е гаф, който може да се окаже черна точка и за Петков, и за целия служебен кабинет, и дори за Румен Радев, при положение, че това съвсем не е първият подобен казус и би трябвало да са проверили какво трябва да се направи?

- Такива казуси имаше, да, КС обаче трябва да има последната дума и всички ние да се съобразим с нея. Но аз мисля, че Кирил Петков свърши добра работа в министерството на икономиката, той демонстрира и не само той - има и други добри министри - че един министър, дори в служебно правителство, може да свърши нещо полезно, без да бъде проводник на корупционни интереси, което наблюдавахме в ГЕРБ. От тази гледна точка, без значение какво е гражданството му, аз мисля, че е изключително полезен икономически министър. Не мога да кажа дали това е черна точка, наистина бих изчакал КС да каже дали е нарушен законът или не.

- А каква играе всъщност ИТН според вас - от една страна лично Трифонов обяви, че партията му не само ще подкрепи президента за втори мандат, а дори, че го издига, от друга - не спира да громи назначените от него министри?

- Странна детска игра, това е най-краткият начин, с който мога да го определя. Поведението им е странно, абсолютно необяснимо за нас. Защото, когато народът ти дава 65 депутати, ти не си в позицията да се държиш все едно имаш 165. Тогава сядаш с другите партии и сформираш коалиция. Друг вариант няма. Ако не ти харесва коалицията, отиваш при народа и казваш: "Вижте какво, не ми харесва коалицията, трябват ми повече от 65 депутати". И той преценява дали да ти ги даде. Но в тази ситуация истината е коалиция, в която интересите на всички обществени групи са еднакво защитени, това е което от ИТН не можаха да разберат и се надявам да го осъзнаят и да се върнат в преговорите.

Снимка: Булфото

- Ако това не се случи обаче, както изглежда най-вероятно, разчитате ли, че на третите избори за тази година "Демократична България" ще увеличи гласовете си, както стана на вторите, или се опасявате, че наистина хората масово ще бойкотират вота?

- Ние не се притесняваме от нови избори, това е изключително важно, държим много добре да се знае от всички. Но не искаме да вървим задължително към това, не е нашата цел, опитваме да направим всичко възможно, доколкото може, да се реализира управление в рамките на този мандат. Ако все пак цената на всичко, което се случва, е да се отиде на избори, ние сме готови, ние сме биткаджии, но не съм убеден, че народът иска постоянни избори. Въпреки това, не мисля, че може да става дума за бойкот, социологически проучвания показват, че ние увеличаваме подкрепата си и аз вярвам, че това е тенденция, която ще продължи. 

- Но след нови избори конфигурацията в парламента едва ли ще се промени особено, дори да има някаква малка разлика в броя депутати и тогава - накъде?

- Ами това е волята на суверена, тоест хората решават, а депутатите ги представляват и се съобразяват с техните решения. Съжалявам за консервативния ми отговор, но това са фактите и няма как ние да променим нещо коренно. Единственото, което можем да направим, е да убеждаваме хората да дадат гласа си за нас.

- Не сте категорични за актуализацията на бюджета, както ГЕРБ и ДПС, които отказаха да я подкрепят, Христо Иванов заяви, че ви притеснява това, че е конструиран, очаквайки средства от Плана за възстановяване. В същото време президентът е категоричен, че актуализацията е абсолютно наложителна и дори обвързва даването на третия мандат с нея. При това положение - ще я подкрепите или не в пленарната зала и при какви условия?

- Ние очакваме този въпрос да се разглежда в бюджетна комисия, за да дадем нашите идеи по време на дискусия, но въобще нямаме твърда позиция, като изразената от други партии - че няма нужда от актуализация, че няма да подкрепим. Искаме обаче да обсъдим с колегите в парламента някои наши нови виждания, които да опитаме да реализираме.

- Бихте ли споделили някои от тях?

- Нека все пак да изчакаме обосновката на финансовия министър да влезе в парламента, защото мястото за този разговор е там.

- Всички партии осъдиха полицейското насилие зад колоните на МС по време на протестите миналото лято, главният прокурор - когото вашата формация директно обвини, че е укривал записите, обаче отказа да се яви на изслушване в парламента. Христо Иванов каза, че единственият начин Иван Гешев да не дойде, е да подаде оставка. Той обаче отговори, че според решение на КС от 2017 г. "НС не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство". Как отговаряте на това и ще предприемете ли някакви други действия?

- Главният прокурор в момента е длъжен да се съгласи с решението на НС и да дойде да прочете доклада си, след което ние ще имаме въпроси. Така че каквото и да говори, той е длъжен да дойде. Това е негово законово задължение, тук не става дума за неговите тълкувания на Конституцията, които отново са от гледна точка на интересите, които той обслужва, които в никакъв случай не са тези на обществото. Така че на Иван Гешев ще му се наложи да дойде в парламента, ние ще направим всичко възможно. И не само това - работим много отдавна този човек да не бъде главен прокурор, защото той е срам и за прокуратурата, срам и за България, когато това се спомене в Брюксел.

- И все пак, ако той не го направи, какви ще са вашите стъпки?

- Ако той откаже, ние ще видим какви са правните действия, които можем да предприемем, но не звучи добре главният прокурор да нарушава закон и мисля - без да съм юрист, че това ще отвори пътя за неговото отстраняване.