След като по-рано попитахме анализатора Андрей Райчев как ще се развие политическата ситуация у нас с превъртането на мандатите и кой е по-реалистичният вариант за изход - ново правителство или избори, на същите въпроси пред Dir.bg отговори и социологът Васил Тончев. 

- Репутационно как ще се отрази даването на мандат на БСП, съответно на ДБ и ИБГНИ, както за президента, така и за съответната политическа сила?

- Мисля, че се очертава да вървим към следващи парламентарни избори. Те ще бъдат много силно обвързани с президентските избори. Тоест, това ще бъдат решаващи аргументи. И от тази гледна точка президентът, естествено, ще избере това, което смята, че е най-добре за неговата кампания. И оттук вече шансовете да се даде мандатът на БСП, стават изключително големи.

Основният център няма да бъде дали евентуално може да се направи кабинет. Основният аргумент, който ще реши въпроса, е това как те ще повлияят на президентските избори и на парламентарните евентуално. И мисля, че ако президентът не даде мандата на БСП, ще е в негов ущърб за в бъдеще. Така че, мисля, че нещата в голяма степен са предопределени мандатът да бъде даден на БСП. И с аргумента, разбира се, че тя е най-силно подкрепената партия, в сравнение с останалите възможности.

Не мисля, че ще се отиде към другите. За да се отиде към "Демократична България" или "Изправи се БГ! Ние идваме!", това значи, че ще се сложи акцент на възможност да се направи кабинет, което дори и да го направи, шансовете там са изключително малки. Тъй като знаем, че засега формацията на Слави Трифонов твърдо стои на позицията, че няма да влезе в договорки с останалите и че ще се върви към избори. От двете възможности - формиране на правителство и даване на политически дивиденти за следващите избори, ще натежи втората. Освен всичко, тя е много по-реалистична.

- Все пак - правителство или избори е прогнозата Ви?

- Избори, разбира се.

- Ако изборите са две в едно, виждате ли спънки - първо от техническо естество с машините, и след това - като евентуално разконцентриране на избирателя между кандидат-президента му и партията му, които може и да не съвпадат?

- Това трябва да кажат специалистите, но трябва да се има предвид и това, което стана на предишните избори. Вариантът само машини не е удачен, оказа се, че цяло едно поколение, възрастните хора имат комплекс от машините, изобщо от цифровизацията, която тече усилено в обществото. Така че, трябва да се даде възможност да се гласува и с машини, и с хартия - според мен би било едно добро решение. И би трябвало политическите партии да вървят към това.

Ако се направи това, този въпрос за спънките от техническо естество ще отпадне, тъй като ще се разпредели потокът между машините и гласуването с бюлетина. И няма да има технически проблеми. Би могло да стане "две в едно", малко по-сложно ще бъде с работата в секциите, но не виждам проблем да се случи от техническа гледна точка.

От гледна точка на раздвояването на електората, напротив - това ще повиши активността, която беше смущаващо ниска на последните избори, тъй като хората вече не виждат смисъл от това упражнение. Докато съчетаването на изборите, според мен, определено ще повиши активността, което би било ход в положителна посока.

И естествено, това ще донесе и известни бонуси за някои партии, най-вече тези, които вървят с президента. Тъй като той, поне засега, се очертава като фаворит. Неслучайно и ИТН веднага обявиха, когато казаха, че няма да правят правителство, че ще подкрепят президента, тъй като се надяват, че така този синхрон между президента и парламентарните избори ще им донесе и повече гласове.

- Кой ще понесе вината от политическата криза на електорално ниво - в отлив на гласове? И кой ще спечели от това?

- Отговорността и последствията ще ги понесем всички ние, но според мен нещата ще се решават преди изборите, когато хората ще решат кой е отговорен, кой има повече шансове и кой ще доведе до по-голяма стабилност за страната. Така че, на тази база ще станат съответните политически пренагласи на хората за това как да гласуват. За това ще се води и предизборната борба.

За партиите, подкрепени от протеста, ще има обратно броене и известно оттегляне на хората - на базата на това, че вече два пъти не са се справили с възможността да направят правителство и те не постигат съгласие, не се получава. Системните партии пък ще получат известен бонус от това.